Vijesti 05.12.2022.

MUP počinje kampanju “Slavi odgovorno” – za mirne i bezbjedne praznike

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske počinje danas preventivnu kampanju “Slavi odgovorno” čiji je cilj upoznavanje građana o mogućim posljedicama koje proizlaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.
Kampanja će trajati do 30. decembra, a imajući u vidu da se za predstojeće novogodišnje i božićne praznike očekuje pojačana nezakonita upotreba vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, policijski službenici organizovaće niz aktivnosti s ciljem preventivnog djelovanja, saopšteno je iz MUP-a.

Kroz kontakte s lokalnom zajednicom biće organizovani sastanci sa predstavnicima mjesnih zajednica, forumi za bezbjednost građana, te će se u saradnji s nadležnim gradskim i opštinskim inspekcijskim organima preduzimati aktivnosti u cilju sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava.

Iz MUP-a podsjećaju da vlasnici prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva dužni to da rade u skladu sa važećim zakonskim propisima.

U cilju upozoravanja djece školskog uzrasta da “igre” s petardama nisu bezopasne, u osnovnim i srednjim školama biće organizovana predavanja o opasnostima koje sa sobom nosi nestručna upotreba pirotehničkih sredstava.

“Odgovornim ponašanjem i suzdržavanjem od upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike, doprinesimo da predstojeći praznici prođu mirno i dostojanstveno, bez ugrožavanja ljudskih života”, navodi se u saopštenju.

Kampanju “Slavi odgovorno” MUP Srpske organizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) i Projekta “Prevencija i smanjenje prisustva nelegalnog oružja u BiH” (PILLAR), koji se realizuje u okviru inicijative “Mapa puta 2024” za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na zapadnom Balkanu koji finansiraju Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Švedska i Holandija, uz podršku EU.

(N.M.)

Oznake: Kampanja, MUP, praznik