MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu.

U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena.

Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge, a MUP RS je izabrao Viber jer smatraju da ga građani najviše koriste i dostupan je na svim mobilnim platformama. Aplikaciju su razvili domaći stručnjaci iz Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP RS.

U planu je da ova aplikacija bude dostupna i putem drugih mesindžera.

“MUP RS je prvi policijski organ koji je primijenio ove tehonologije u svom radu. Aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a RS bez ljudskog posredovanja, a komunikacija je jedan na jedan i drugi korisnici, koji takođe budu koristili ovu uslugu, nemaju uvid u komunikaciju drugih. Privatnost je obezbijeđena,” istakli su u danas u MUP RS.

Naglašeno je da se putem ove aplikacije ne mogu prijavljivati hitni slučajevi, te je za to i dalje aktivan broj 122.

Međutim, omogućeno je da MUP RS šalje razne servisne informacije i druga obavještenja, moguće je odrediti lokaciju najbrže policijske stanice u odnosu na lokaciju korisnika, zatim omogućava građanima da dobiju fotografiju prekršaja vozila koje u njihovom vlasništvu pomoću QR koda i drugo.

Građani tako na Viber dobijaju dvije fotografije koje su napravljene u razmaku od 0,2 sekunde gdje je prikazano vozilo koje je počinilo prekršaj, mjesto i oznaka puta, datum, vrijeme, ograničenje i izmjerena brzina kretanja tog vozila.

“Cilj je transparentnost i otvorenost rada MUP-a RS, kao i da građanima olakšamo da dođu do informacija koje ih interesuju,” poručili su iz MUP-a Srpske.

Pogledajte kako radi chat bot:

(mondo.ba)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju