MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu.

U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena.

Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge, a MUP RS je izabrao Viber jer smatraju da ga građani najviše koriste i dostupan je na svim mobilnim platformama. Aplikaciju su razvili domaći stručnjaci iz Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP RS.

U planu je da ova aplikacija bude dostupna i putem drugih mesindžera.

“MUP RS je prvi policijski organ koji je primijenio ove tehonologije u svom radu. Aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a RS bez ljudskog posredovanja, a komunikacija je jedan na jedan i drugi korisnici, koji takođe budu koristili ovu uslugu, nemaju uvid u komunikaciju drugih. Privatnost je obezbijeđena,” istakli su u danas u MUP RS.

Naglašeno je da se putem ove aplikacije ne mogu prijavljivati hitni slučajevi, te je za to i dalje aktivan broj 122.

Međutim, omogućeno je da MUP RS šalje razne servisne informacije i druga obavještenja, moguće je odrediti lokaciju najbrže policijske stanice u odnosu na lokaciju korisnika, zatim omogućava građanima da dobiju fotografiju prekršaja vozila koje u njihovom vlasništvu pomoću QR koda i drugo.

Građani tako na Viber dobijaju dvije fotografije koje su napravljene u razmaku od 0,2 sekunde gdje je prikazano vozilo koje je počinilo prekršaj, mjesto i oznaka puta, datum, vrijeme, ograničenje i izmjerena brzina kretanja tog vozila.

“Cilj je transparentnost i otvorenost rada MUP-a RS, kao i da građanima olakšamo da dođu do informacija koje ih interesuju,” poručili su iz MUP-a Srpske.

Pogledajte kako radi chat bot:

(mondo.ba)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave