MUP vratio Laktašima dio kasarne Sarica

Dio kasarne Sarica u Trnu kod Banjaluke, ponovo je u vlasništvu opštine Laktaši. Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, predao je nekoliko objekata, i oko dva hektara zemljišta, Ranku Karapetroviću, načelniku opštine.

Kasarna je bila baza Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a koja je u aprilu preseljena u Centar za obuku u Zalužanima. Glavna zgrada i nekoliko pomoćnih objekata ostaju u vlasništvu i na korišćenje MUP. Tu ostaje stanično odjeljenje policije Trn.

“Kao što vidite kasarna je već pregrađena ogradom, ostaju ovdje objekti koji će biti korišteni kao depoziti i za smještaj određenih vozila koja su oduzeta u procesu, ali i ostala arhiva, i druge stvari o kojima ne mogu da pričam. Svi objekti koji ostaju u MUP biće iskorišćeni”, naglasio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Za stanovnike Trna svakako je najvažnija informacija da će od danas moći slobodno da koriste put koji prolazi kroz samu kasarnu, tako da će od danas biti otvorene kapije koje su nekada bile zatvorene i to na ulici Nikole Pašića i Dositejevoj.

Zemljište i nekoliko objekata, od kojih su neki trošni a drugi upotrebljivi, dobro će doći Trnu, najvećoj mjesnoj zajednici. Načelnik kaže da nemaju državnog zemljišta koje bi mogli iskoristiti za gradnju društvenih sadržaja.

“Na ovoj lokaciji moći ćemo izgraditi društvene objekte namijenjene obrazovanju. Kandidovali smo i jedan projekat prekogranične saradnje sa Hrvatskom i Crnom Gorom u okviru kojeg bismo gradili inkubator čime bi se stvorili uslovi za razvijanje malih biznisa. Tu bi se nalazio i dio koji bi služio za obuku potrebnih kadrova, posebno operatera na CNC mašinama, jer je projektom predviđena nabavka tih mašina i 3D štampača”, rekao je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Opština će, kako sada stvari stoje, u dijelu kasarne koga je dobila, izgraditi i vrtić i društveni dom.

(atv)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.