Vijesti 11.04.2024.

MUP ZDK objavio kako je došlo do požara u kojem su poginule majka i kćerka u Zenici

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ZDK-a saopštili su da su jutros u 3.30 građani putem telefona obavijestili Policijsku stanica Crkvice da je u mjestu Hajkovići, Grad Zenica, došlo do požara na kući, vlasništvo A.F. iz Zenice.

Odmah po prijavi navedenog događaja na lice mjesta upućeni su policijski službenici Policijske stanice Crkvice i osoblje Službe hitne medicinske pomoći, te pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Požar je ugašen u sedam sati. Po ulasku u kuću zatečena su dva ugljenisana tijela, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Izvršen je uviđaj na licu mjesta od službenika Sektora kriminalističke policije, inspektora za zaštitu od požara MUP-a ZDK pod nadzorom dežurne tužiteljke Kantonalnog tužilaštva ZDK. Tokom uviđaja utvrđeno je da su smrtno stradale dvije ženske osobe i to najvjerovatnije vlasnica kuće A.F., rođena 1937. godine, i njena kćerka D.S., rođena 1955. godine, obje iz Zenice.

Prema preliminarnim rezultatima do kojih se došlo tokom uviđaja, uzrok požara su užarene čestice koje su iz dimnjaka došle u kontakt sa drvenom konstrukcijom krova, nakon čega se krov zapalio, a potom se požar proširio i na ostale dijelove kuće. Takođe će biti angažovan i vještak iz oblasti protiv požarne zaštite koji će o uzroku požara dati svoj nalaz i mišljenje.

Tužiteljka koja je rukovodila uviđajem naložila je obdukciju tijela smrtno stradalih osoba, koja će biti izvršena danas u poslijepodnevnim satima, radi utvrđivanja uzroka smrti.

Oznake: Požar, Zenica