Vijesti 17.08.2016.

Muškarci češće traže razvod

ČITANJE: 2 minute

Od ukupnog broja brakova sklopljenih u jednoj godini gotovo polovina doživi neuspjeh, a u posljednje vrijeme muškarci su ti koji češće podnose zahtjev za razvod.

O tome svjedoče i podaci Republičkog zavoda za statistiku i Centra za socijalni rad. Lani su na području grada sklopljena 692, a razvedena 294 braka.

Da je u porastu broj razvoda brakova svjedoči i podatak da je samo u prvom tromjesečju ove godine bračni brodolom doživjelo 127 parova. Taj broj će sa ažuriranjem podataka za još dva kvartala biti i veći.

– I žene i muškarci se od bračnih partnera najčešće razvode u tridesetim godinama. U toku 2015. godine žene su se najčešće razvodile u starosnoj dobi od 30. do 34. godine gdje je evidentirano 63 razvoda, a muškarci od 35. do 39. godine gdje je zabilježeno 59 razvoda – rekli su u Republičkom zavodu za statistiku.

U Centru za socijalni rad kažu da zahtjeve za razvod najčešće podnose parovi koji imaju djecu do sedam godina starosti.

– U posljednje vrijeme muškarci su ti koji češće traže razvod. Ranije su to uglavnom činile žene, pa je i to jedan od pokazatelja o promjeni trendova. Kao razlog za prekid bračne zajednice uglavnom bivaju navedeni nedostatak emocija prema dotadašnjem partneru, paralelne ljubavne veze, finansijski problemi, ali i nasilje koje trpe od bračnog druga – naveli su u Centru za socijalni rad.

Psiholog u savjetovalištu “Ipostasis” Milica Pavlović-Petković kaže da su terapije za bračne parove u krizi korisne ukoliko oni uvide pravu prirodu problema zbog kojeg su se obratili na savjetovanje.

– Najčešće se jave zbog problema u međusobnoj komunikaciji. Kada dođu na savjetovanje uvide da je to sekundarni problem u njihovom odnosu i da je proizašao iz emocionalnih problema svakog individualno. Problematika je različita: od prevare partnera, nedovoljne tolerancije unutar odnosa, loše organizacije porodičnog života, neadekvatnog reagovanja u odnosu na partnera i prihvatanja različitih emocionalnih problema jednog od partnera, kao i prisustvo nekog oblika zavisnosti kod partnera – kazala je Pavlović-Petković.

Mirenje

Prije pokretanja postupka za raskid braka, bračni partneri koji imaju zajedničku maloljetnu djecu obavezni su da pokrenu postupak mirenja u Centru za socijalni rad.

– Od početka 2016. godine primljeno je 155 zahtjeva za mirenje bračnih partnera, a trenutno su u postupku 32. Zahtjeve u najvećem broju slučajeva podnose parovi u vrijeme kriza po rođenju djeteta, kriza u periodu kada dolazi do velikih promjena u porodici kao što su polazak djeteta u školu, puberteta djeteta, bolest člana porodice i slično – kažu u Centru za socijalni rad.

(Glas)