MUZEJ RS: Bogat program do kraja godine, od idućeg četvrtka dvije ruske izložbe

muzej rs

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić najavio je danas bogat programski sadržaj koji će u ovoj ustanovi kulture početi u četvrtak, 26. septembra, obilježavanjem 89 godina od osnivanja Muzeja.

Savić je izrazio zadovoljstvo što će ovu manifestaciju uveličati delegacija iz Rusije izložbama “Rusko čudo” i “Zaštitnici ruske zemlje”, koje će biti otvorene tog dana.

“Prošle godine u junu smo u Moskvi predstavili naše kulturno nasljeđe zmijanjski vez, te smo tom prilikom dogvorili gostovanje ruske delegacije na ovoj za nas veoma važnoj manifestaciji”, rekao je Savić.

On je dodao da nakon ove, slijedi niz značajnih manifestacija, planiranih do kraja godine, a jedna od njih je otvaranje prirodnjačkog odjeljenja Muzeja.

“Otvaranje ovog odjeljenja planirano je za 10. oktobar, a najveću zaslugu ima muzejski savjetnik Branislav Gašić, koji je uspio preko organizacije OEBS da obezbijedi donaciju od 20.000 KM, zahvaljujući kojoj smo završili sve aktivnosti u vezi sa završetkom ovog odjeljenja”, rekao je Savić.

Savić je napomenuo da su planirane i dvije tradicionalne manifestacije posvećene djeci i zaštiti njihovih prava, koje organizuje obrazovno-pedagoška služba, a to su Nedjelja djeteta i Svjetski dan djeteta.

On je uvjeren da će pažnju publike privući i Revija arheološkog filma – izbor filmova sa Međunarodne smotre arheološkog filma u Beogradu, kao i izložba “Pedeset godina od zemljotresa u Banjaluci”.

Savić je napomenuo da će rukovodstvo Muzeja stalno raditi na obnovi i rekonstrukciji objekta ove ustanove, kako bi bio prepoznatljiv i reprezentativan.

(Srna)

ĐOKOVIĆ SA 44,6 MILIONA NA 23. MJESTU: Federer najplaćeniji sportista na svijetu

Švajcarski teniser Rodžer Federer najplaćeniji je sportista na svijetu sa zaradom od 106,3 miliona dolara u posljednjih godinu dana, od čega je čak 100 miliona od sponzorskih ugovora, objavio je magazin „Forbs“. Na drugom mjestu je fudbaler Kristijano Ronaldo sa 105 miliona, a na trećem fudbaler Lionel Mesi sa 104. Prvi reket svijeta Novak Đoković

FBiH: Nošenje maski na otvorenom javnom prostoru od sutra nije obavezno

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja stupa na snagu sutra, nošenje maski na otvorenom javnom prostoru nije obavezno, ukoliko je moguće držati razmak od dva metra, dok je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru obavezno.  Uz nošenje maske, pridržavanje fizičke distance, učestalo pranje i dezinfekciju ruku, dezinfekciju površina i predmeta koji se često

RESPIRATORI OSTAJU NA AERODROMU: „Srebrena malina“ još uvijek nije uplatila PDV

Firma “Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore, koji su u Federaciju BiH (FBiH) stigli iz Kine, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.  Kovačević je naveo da “Srebrena malina” trenutno duguje UIO PDV za april u iznosu nešto većem od 472.000 KM. – Ukoliko se uplata izvrši danas, biće proknjižena

BEZ IZOLACIJE I TESTIRANJA: Na graničnom prelazu Kostajnica zabilježeni prvi prelasci građana iz Hrvatske

Prvi prelasci građana iz Hrvatske zabilježeni su na graničnom prelazu Kostajnica, bez mjera izolacije ili testiranja na virus korona, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.  Pašić je istakao da je otvaranje granice od velikog privrednog značaja za opštinu Kostajnica, odnosno za poslovne subjekte koji imaju prijavljenu djelatnost na području ove pogranične lokalne zajednice. Prema njegovim

PROTESTI U SARAJEVU: Više hiljada građana izrazilo nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti

Više hiljada ljudi danas se okupilo u Sarajevu, a oni traže da se opozicija ujedini i da konačno dođe do promjena na političkom, ekonomskom i socikalnom planu. Novinar “Nezavisnih” javlja da su građani u protesnu šetnju izašli jer su nezadovoljni radom aktuelne vlasti, odgađanjem izbora i zbog korupocije. Protesna šetnja krenula je od Sebilja na