MUZEJ RS: Bogat program do kraja godine, od idućeg četvrtka dvije ruske izložbe

muzej rs

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić najavio je danas bogat programski sadržaj koji će u ovoj ustanovi kulture početi u četvrtak, 26. septembra, obilježavanjem 89 godina od osnivanja Muzeja.

Savić je izrazio zadovoljstvo što će ovu manifestaciju uveličati delegacija iz Rusije izložbama “Rusko čudo” i “Zaštitnici ruske zemlje”, koje će biti otvorene tog dana.

“Prošle godine u junu smo u Moskvi predstavili naše kulturno nasljeđe zmijanjski vez, te smo tom prilikom dogvorili gostovanje ruske delegacije na ovoj za nas veoma važnoj manifestaciji”, rekao je Savić.

On je dodao da nakon ove, slijedi niz značajnih manifestacija, planiranih do kraja godine, a jedna od njih je otvaranje prirodnjačkog odjeljenja Muzeja.

“Otvaranje ovog odjeljenja planirano je za 10. oktobar, a najveću zaslugu ima muzejski savjetnik Branislav Gašić, koji je uspio preko organizacije OEBS da obezbijedi donaciju od 20.000 KM, zahvaljujući kojoj smo završili sve aktivnosti u vezi sa završetkom ovog odjeljenja”, rekao je Savić.

Savić je napomenuo da su planirane i dvije tradicionalne manifestacije posvećene djeci i zaštiti njihovih prava, koje organizuje obrazovno-pedagoška služba, a to su Nedjelja djeteta i Svjetski dan djeteta.

On je uvjeren da će pažnju publike privući i Revija arheološkog filma – izbor filmova sa Međunarodne smotre arheološkog filma u Beogradu, kao i izložba “Pedeset godina od zemljotresa u Banjaluci”.

Savić je napomenuo da će rukovodstvo Muzeja stalno raditi na obnovi i rekonstrukciji objekta ove ustanove, kako bi bio prepoznatljiv i reprezentativan.

(Srna)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.