Magazin 28.03.2019.

MUZEJ RS: Izložba o uzgoju lipicanera dio nastojanja da ova tradicija uđe na listu UNESCO-a

ČITANJE: 3 minute

Izložba “Tradicija uzgoja konja lipicanera” biće otvorena u petak, 5. aprila u 12 časova u Muzeju Republike Srpske.

Izložba predstavlja dio procesa međunarodne nominacije ove tradicije za upis na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Izložba u Muzeju Republike Srpske predstaviće kulturu i tradiciju uzgoja lipicanera te sistematski pristup čuvanju ove pasmine na području Bosne i Hercegovine, koji počinje osnivanjem ergele „Vučijak“ u Prnjavoru 1946. godine.

Upis na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva obezbijediće ovoj tradiciji visok nivo zaštite, novu popularnost te bolje prihode za daljnji rad. Muzej RS je bio realizator upisa Zmijanjskog veza na Listu, kojem je već sama nominacija obezbijedila prepoznatljivost na evropskom nivou a i šire, a upisom na Listu 2014. godine ovaj plavi vez sa Zmijanja postao je pečat jednog podneblja i simbol koji njeguje identitet naroda.

Budući da su konji lipicaneri i tradicija njihovog uzgoja od značaja za brojne zemlje u regionu, proces nominacije će dodatno doprinijeti saradnji između zemalja učesnica. BiH, Slovenija, Austrija, Italija, Hrvatsaka, Slovačka i Mađarska trenutno rade na aplikaciji za međunarodnu nominaciju, koju u Republici Srpskoj pripremaju muzejski savjetnik Vladimir Đukanović, etnolog u Muzeju RS i dr Miljan Erbez, viši sručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

“Odjeljenje za nematerijalno kulturno nasljeđe Muzeja Republike Srpske je u okviru procesa nominacije, zajedno sa ekipom Radio Televizije Republike Srpske i dr Miljanom Erbezom iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, pripremilo film “Tradicionalni uzgoj konja lipicanera”. Opsežan nominacioni dokument sačinjavaju izložba, publikacija, te aktivnosti koje će dokazati značaj ove tradicije kao integralnog elementa svjetske baštine. Proces nominacije je u toku, a uskoro ćemo uredničkoj grupi dostaviti materijale kako bi se u junu pripremio zajednički tekst za nominaciju. Naredni sastanak nacionalnih koordinatora i eksperata za nematerijalno nasljeđe je u septembru, kada će se finalizirati mjere zaštite međunarodne tradicije uzgoja lipicanera.” – objasnio je muzejski savjetnik Vladimir Đukanović, vođa Odjeljenja za nematerijalno kulturno nasleđe Muzeja Republike Srpske.

“Uzgoj konja u Republici Srpskoj u posljednjih nekoliko godina bilježi intezivan rast. Sve je više uzgajivača i konjičkih klubova širom Srpske koji nude veliki broj sportskih i rekreativno-turističkih usluga svojim posjetiocima. Ipak, najčešći motiv uzgajivača za držanje konja je ljubav prema ovoj vrsti životinja. Međutim, držanje konja nosi sa sobom više posla, zahtjeva, novca, i na kraju više vremena. Konj se, osim u sporstke, koristi i u terapeutske svrhe. Razvijeno konjarstvo je na neki način slika razvijene sportski orijentisane nacije. Stoga Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede već duži niz godina podstiče uzgajivače konja sa jasnim ciljem da se pruži doprinos u promociji konjarstva i konjičkih sportova u Republici Srpskoj. Uzgajanje konja lipicanera tradicija je u Republici Srpskoj i u još samo malom broju zemalja u svijetu, što nas stavlja u posebno povlašćenu poziciju.”, izjavio je ministar Dr Boris Pašalić.

Autori izložbe su Miljan Erbez, Vladimir Đukanović i Saša Dragičević a izložbu su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

(mondo.ba)