Magazin 10.05.2016.

Muzičari iz regije o borbi protiv fašizma: Civilizacija je postala kanalizacija

ČITANJE: 3 minute
koncert
Povodom koncertne manifestacije “Živjeti slobodno”, koja je u nedjelju naveče održana na banjalučkoj “Akvani”, Vlatko Stefanovski, Remi iz grupe “Elemental”, Cane iz sastava “Partibrejkers” i Bojan Slačala iz grupe “Artan Lili” su razgovarali na temu borbe protiv fašizma i obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma.

Mirela Priselac Remi iz grupe “Elemental” je istakla da je u današnje vrijeme bitno razgovarati o ovoj globalnoj temi.

“Mislila sam da neću morati u 2016. godini pričati o temi fašizma. Moram da naglasim da je danas u Hrvatskoj zanimljiva situacija kada je u pitanju ova pojava. Ono što se trenutno u Hrvatskoj događa je revizija prošlosti, znači pokašavaju se pokazati stvari kakve nisu bile”, istakla je Remi.

Pjevačica je takođe dodala da je bitna edukacija djece, ali da udžbenici iz kojih dijete čita prikazuju stvari drugačije i pogrešno.

“Želim da se vrlo jasno podijeli, jer kod nas na Balkanu antifašizam je usko vezan sa komunizmom, što su dva odvojena pojma. Kada je u pitanju komunizam, to je 50 do 60 godina vladavine jednog sistema koji je nekom odgovarao, nekom ne, i podijeljena su mišljenja”, naglasila je Remi.

Makedonski gitarski virtuoz Vlatko Stefanovski je istakao da mu je drago što mediji pokazuju interes kada je u pitanju manifestacija koja treba da obilježi Međunarodni dan borbe protiv fašizma.

“Svi se borimo protiv fašizma i govorimo u ime tolarancije, ali mi ne treba da držimo priče o fašizmu, već političari. Ja više nemam tolerancije i razumevanja i ja ne slušam više ničije izjave. Svaka čast muzičarima što na sebe prenose deo tereta odgovornosti, ali oni to ne mogu sami da podnesu, malo kofera treba da ponesu i oni koji su plaćeni za to, a to su političari”, istakao je Stefanovski.

Gitarista je još dodao da su političari ti koji treba da brinu za našu budućnost i sigurnost.

“Ja vam mogu pokazati F-dur, ali ne mogu da pričam o geostrateškim problemima. Političari su ti koji treba da se bave tim. Možda se spremamo za 3. svetski rat, a možda smo već duboko u njemu”, dodao je Stefanovski.

Bojan Slačala iz benda “Artan Lili” je naglasio da je povod za koncert borba protiv fašizma i da je i na muzičarima i na publici velika odgovornost.

“Kada je tako izuzetan povod, na nama je obaveza da u ime slobode pevamo za sve one koji su svoj život nekad davno ili sada dali za tu slobodu. Ja nosim tu neku gorčinu što je sve to tako, a ne onako kako bismo mi voleli da bude”, dodao je Slačala.

Frontmen grupe “Partibrejkersi”, Cane, naglasio je da svaki pojedinac radi stvari za koje misli da mogu doprinijeti njegovoj zajednici.

“Lep je povod, borba protiv fašizma, ali fašizam će uvek postojati i nikada neće biti pobeđen jer želja čoveka da gospodari drugim čovekom je neugasiva. U teškim vremenima živimo i civilizacija je postala kanalizacija za moždano đubre koje čovek šalje iz sebe u svet, ili iz sveta šalju u njega”, istakao je Cane.

Pjevač je istakao da je bitno da se govori o ovoj temi i da ne smijemo da zaboravimo i pobjegnemo jer smo sami svjedoci vremena u kojem živimo.

“Mi smo uvek spremni da idemo ispočetka. Želim da našim delovanjem pokažemo ljudima da nisu zanemareni. Mi šaljemo poruke. Ako neko hoće da ukapira – hoće, ako neće – onda neće. Sve je pitanje lične otvorenosti”, dodao je Cane.

(Nezavisne)