Magazin 27.04.2016.

Muzička romansa nota i emocija

ČITANJE: 2 minute
simfonija
Note najvećih romantičara u svijetu razgalile su publiku na koncertu “Muzička romansa”, koji je pred punom salom Banskog dvora Kulturnog centra u ponedjeljak uveče održao Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Ljubitelji umjetničke muzike, sudeći po jačini aplauza i pozivom na bis dva puta, od srca su podržali muzičare koji su dali sve od sebe da prenesu muzičku emociju i na sebi svojstven način uveličaju program “Dana Vlade Miloševića” u okviru kojih je i održan ovaj koncert.

Pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović, Simfonijski orkestar je izveo djela Nikole Rimskog Korsakova, tačnije uvertiru “Careva mlada”, od Kamija Sen Sansa “Ples mrtvih”, gdje je na solo violini svirala Milana Smiljanić, te “Romansu” od Antonina Dvoržaka na kojoj je na solo violini svirala Sonja Vojvodić.

– “Romansa” je izuzetno teška kompozicija, ali jako muzikalna i predivno djelo romantičarskog stila – istakla je dirigent Radošević-Mitrović.

Utiscima sa koncerta i svojim nastupom zadovoljna je i violinistkinja Sonja Vojvodić, koju je posebno obradovala brojna publika koja ih je podržala.

– Uživala sam izvodeći ovo raspjevano, romantično djelo, uz izuzetnu pratnju Simfonijskog orkestra – kazala je Vojvodićeva.

Pored ovih kompozicija, kuriozitet koncertu dalo je djelo Edvarda Griga “Simfonijski plesovi”, a kako je pojasnila Radošević-Mitrović, riječ je o plesovima koji su rađeni na norveške teme.

– Uz brojne goste, koji su nam se pridružili, potrudili smo se da publici prenesemo sve emocije koje smo imali na sceni. Nadam se da smo u tome i uspjeli – kazala je ona.

Isti repertoar, ali sa još jednim divnim iznenađenjem, da upoznaju kako funkcioniše kompletan orkestar, kao i šta to u stvari radi dirigent, imali su juče u podne djeca iz muzičkih škola iz Prnjavora i Banjaluke, te djeca iz Doma “Rada Vranješević”.

– Upoznali smo ih sa radom orkestra, sa instrumentima, pričala sam im kakav je to posao dirigenta, te na koji način se sluša klasična muzika. Naročito im je bila zanimljiva priča o kompoziciji “Ples mrtvih”, koju smo im približili kako bi im bilo mnogo interesantnije da je na kraju i poslušaju – istakla je Radošević-Mitrović.

Ona je dodala da su pozivnicu za učešće na didaktičkom koncertu uputili svim muzičkim i osnovnim školama u Banjaluci i okolini.

– Svjesni smo da je u toku raspust, ali to je razlog više da djeca dođu da se upoznaju sa Simfonijskim orkestrom, jer i nemaju baš tako često priliku da se edukuju na ovaj način, a to je jako bitno za stasavanje nove, mlade i obrazovane publike koja će posjećivati koncerte umjetničke muzike – zaključila je Branka Radošević-Mitrović.

(Glas Srpske)