Vijesti 16.10.2016.

Muzičke škole ostale bez takmičenja na republičkom nivou!

ČITANJE: 2 minute

Republički pedagoški zavod RS (RPZ) objavio je kalendar takmičenja za ovu školsku godinu, u kojem ne postoji predmet muzičke kulture ni Republičko takmičenje muzičkih škola.

Do ove situacije je došlo, jer RPZ nema ni savjetnika za predmet muzička kultura, a Radiši Račiću, koji je prije dvije godine prošao na konkursu za to radno mjesto, direktor, RPZ Predrag Damjanović nije želio da potpiše ugovor o radu.

– Prijavio sam se na konkurs. Sve je bilo regularno. Izašao sam na intervju zajedno sa Suzanom Kusovac i osvojio sam više bodova od nje. Iako je nakon toga Damjanoviću Agencija za državnu upravu RS dostavila ugovor o radu, on nije želio da ga potpiše. To mjesto je i dalje prazno – objašnjava Račić.

Nakon ovog, pojavio se i problem oko Damjanovićevog nerazumjevanja Pravilnika o ocjenjivanju takmičara, koji je posljednjih 50 godina isti u svim državama okruženja, pa je odlučio da ugasi Republičko takmičenje muzičkih škola. Direktor Muzičke škole „Savo Balaban“ u Prijedoru Gojko Rađenović, kaže da ne zna ko će „odmrsiti ovu situaciju“.

– Prije više od godinu dana direktori muzičkih škola RS imali su sastanak sa Damjanovićem u Banjaluci. On je tada zahtjevao da se promjene propozicije Pravilnika o ocjenjivanju takmičara što je apsurdno. Na primjer, na takmičenju iz matematike možete da dodijelite prva tri mjesta, ali u muzici, ni u jednoj državi, to nije tako. Pokušali smo to da mu objasnimo, ali nije išlo. Nakon toga Damjanović je ukinuo Republičko takmičenje muzičkih škola. Posljednje dvije godine imamo takmičenje muzičkih škola „Vlado Milošević“, ali ono nema ni odziv ni jačinu kao što je imalo Republičko – ističe Rađenović.

On je, kaže, na ovu temu, prije dva mjeseca, razgovarao i sa ministrom prosvjete i kulture Danom Maleševićem, koji mu je obećao da takmičenje muzičkih škola neće biti ugašeno.

Direktorka Muzičke škole u Trebinju Dušanka Babić, smatra da je sramota da „Damjanović, koji ne razume muzičku oblast, niti traži objašnjenje, bude na čelu RPZ“.

– On bi nas najradije ukinuo. Svojim odlukama ponizio je kulturu, umjetnosti i sve muzičke škole u RS. Ne mogu da vjerujem da nas je izbacio iz kalendara takmičenja – ističe Babić.

Čeka prijedlog direktora muzičkih škola

Direktor RPZ, Predrag Damjanović za „EuroBlic“ kaže da je prije više od pola godine održao sastanak sa direktorima muzičkih škola i da je tražio da pripreme predlog kako će biti organizovano takmičenje.

– Međutim, od njih još nisam dobio ništa, tako da planiram da održim još jedan sastanak. Ako dobijemo adekvatan prijedlog postoji mogućnost da se takmičenje naknadno doda u kalendar takmičenja – tvrdi Predrag Damjanović.

(EuroBlic)