Magazin 23.11.2015.

“Muzika je ludilo” ovogodišnji pobjednik festivala “Mali kompozitor”

ČITANJE: 2 minute
mali kompozitor
Kompozicija „Muzika je ludilo“ u izvođenju dječijeg benda „Multivitamin“ iz Banjaluke osvojila je prvo mjesto na 9.  festovalu dječijeg muzičkog stvaralaštva “Mali kompozitor – Banjaluka 2015”. Autor muzike i teksta pobjedničke pjesme je članica ovog benda Una Šušnica.

Druga nagrada pripala je kompoziciji „Možda simpatija““ u izvođenju Ane Spasojević iz Zvornika, a treća pjesmi „Čovječe ne ljuti se“ u izvođenju Milice Selak iz Banjaluke.

Prema već ustaljenoj tradiciji, kroz festival „Mali kompozitor“ je i ove godine obilježan Međunarodni dan djeteta, a kuriozitet ovogodišnje manifestacije se ogledao u činjenici da je u okviru programa festivala obilježeno i 20 godina mira na prostoru Bosne i Hercegovine.

U centralnoj festivalskoj večeri se našlo 16 kompozicija talentovanih malih kompozitora, tekstopisaca i izvođača iz čitave BiH.

Kao jedini festival za djecu sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, “Mali kompozitor” je i ove godine ostvaren zahvaljujući pregalaštvu i saradnji više od četrdeset muzičkih pedagoga ( univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i velikog broja nastavnika Muzičke kulture), što mu daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet.

Nagradu za tri najbolje pjesme odlučile su ocjene dječijeg žirija koga su činili Bjanka Babić iz Banjaluke, Edvin Čano iz Sarajeva, Tijana Sandić iz Lopra i Elena Vujnović iz Banjaluke.

U revijalnom dijelu festivala nastupila je Maša Ćoćkalo, nekadašnja pobjednica festivala koja je namjenski za ovu priliku napisala pjesmu „Nek’ ljubav vodi nas“ posvećenu miru.

Pored nje, specijalna gošća revijalnog dijela festivala je bila Valentina Mec iz Bijeljine, sada već regionalna dječija pjevačka zvijezda a koja je prije nekoliko godina upravo na „Malom kompozitoru“ napravila svoje prve korake i osvojila nagradu za najbolju interpretaciju pjesme „Sanjajmo zajedno“.

Na samom kraju festivala svi učesnici su zajedno sa solistima Bjankom Babić, Edvinom Čanom i Mašom Ćoćkalo izveli festivalsku himnu „Mi smo budućnost ovog svijeta“ i poslali poruke mira i ljubavi čitavom svijetu.

(Banjaluka.net)