Magazin 01.02.2019.

MUZIKOM POVEZALI NARODE Banjalučka filharmonija u Makedoniji

ČITANJE: 3 minute

Povod za nastup u Makedoniji je Svetosavska akademija, koja je prilika da se pripadnici srpskog i ostalih naroda u Makedoniji okupe u zajedničkoj proslavi, tako da je na orkestru bila velika odgovornost da kvalitetno pripremi adekvatan program, rekao je Ivan Otašević. 

Nakon izuzetno uspješnog Novogodišnjeg koncerta u Banjaluci Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije nastupio je 27. januara u okviru Svetosavske akademije u Skoplju, a direktor ove ustanove kaže da je akademija realizovana u organizaciji Zajednice Srba u Makedoniji.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije, koji je izvodio djela Čajkovskog, Biničkog, Marinkovića, Matovića. Solisti su bili Kristina Ivanović – vokal i Neobojša Babić – bariton, prvak opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dok je orkestrom dirigovao Dušan Urošević.

Ivan Otašević kaže da je za Filharmoniju bila ogromna čast da nastupi u Makedoniji i da ovaj nastup vidi kao potvrdu uspješnog rada u proteklim sezonama.

– Velika je čast za Banjalučku filharmoniju da nastupi u ovoj velikoj i fantastičnoj koncertnoj dvorani u kojoj nastupaju svjetski renomirani operski i koncertni umjetnici. Povod za nastup je Svetosavska akademija, koja je prilika da se pripadnici srpskog i ostalih naroda u Makedoniji okupe u zajedničkoj proslavi, tako da je na orkestru bila velika odgovornost da kvalitetno i pripremi adekvatan program, sastavljen od kompozicija pretežno domaćih autora, te smo u nešto klasičnijem aranžmanu izveli pjesmu tamo daleko sa gospodinom Nebojšom Babićem – baritonom iz Novog Sada, koji je bio zaista maestralan – rekao je Otašević dodajući da je nastup obilježilo izvođenje numera srpskih kompozitora te probranih klasika svjetske muzike.

Mlada banjalučanka, Kristina Ivanović otpjevala je Zavjet kompozitora Mladena Matovića, te Svetosavsku himnu, čime je oduševila publiku. Pored Hristićeve Grlice iz čuvenog baleta Ohridska legenda, orkestar je izveo i marš na Drinu kojima je uz orkestralnu varijantu srpske igre Moravac dočarao nacionalnu muzičku atmosferu.

Uz domaće autore, na repertoaru se našlo i poznato djelo Petra Iljiča Čajkovskog, a uz sigurnu palicu banjalučkog mladog dirigenta Dušana Uroševića, pokazano je kvalitetno muzičko izvođenje i uveličana Svetosavska akademija – rekao je Otašević.

Prvi čovjek BF kaže da ova dva vrlo uspješna koncerta obećavaju odličnu sezonu za Banjalučku filharmoniju.

– Ovim koncertom Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije  se pozicionirao na muzičkoj mapi regiona i bez obzira na udaljenosti Banjaluke i Skoplja prikazao kvalitetno postojanje umjetničke scene u Republici Srpskoj, što je za jedan mlad orkestar poput našeg izuzetno važna stvar – kaže direktor Filharmonije.

Važna pomoć Institucija RS

Otašević kaže da bi se ovaj koncert teško realizovao bez pomoći institucija Republika Srpske.

– Zahvaljujem Vladi RS, Kabinetu presjednice RS i Kabinetu Predsjedavajućeg Presjedništva BiH, gospodina Dodika, koji su dali važan doprinos da se Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije predstavi po prvi put publici u Makedoniji. Ova podrška je značajna za nas, pored pružanja neophodne finansijske podrške Banjalučkoj filharmoniji, simbolizuje i pažnju, interesovanje i njegu kulturnih kapaciteta u Republici Srpskoj – rekao je istaknuti muzičar.

(Srpskainfo)