Vijesti 20.02.2016.

MZ Petrićevac: Opravdani prigovori sa pogrešne adrese!?

ČITANJE: 4 minute
petricevac
Mještani Mjesne zajednice Petrićevac ne kriju nezadovoljstvo činjenicom da u Skupštini grada nemaju nijednog odbornika koji bi zastupao njihove interese, pa zbog toga dio njih i dalje podržava javne istupe bivšeg predsjednika Savjeta MZ Petrićevac Saše Babića, koji iznosi žestoke optužbe na račun Gradske uprave i gradonačelnika Slobodana Gavranovića.

Međutim, situacija je mnogo kompleksnija budući da sveopšta kriza utiče i na izbor prioriteta i tempo neophodnih sanacija i novih radova širom grada. Ako se u sve to upetljaju i različiti politički interesi, jasno je da raspoloženje građana vrlo lako može biti zloupotrijebljeno.

Godine čekanja

Babić tvrdi da su Gradska uprava i gradonačelnik slijepi i gluvi na sve dosadašnje dopise, zahtjeve, molbe i apele MZ Petrićevac.

– Naša mjesna zajednica je za gradonačelnika zadnja rupa na svirali i to dokazuje podatak da smo naselje sa najviše makadamskih ulica u Banjaluci. Na rekonstrukciju ulica, a posebno Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića, čija je bezbjednost sporna, čekamo godinama. Obećanja je bilo, ali, kako tvrdi i sam gradonačelnik, para nema! Zašto ih nije bilo 2012, kada nam je obećana sanacija pomenute ulice, nije nam poznato – kaže Babić i dodaje da se od posljednjih lokalnih izbora, kada su “prštala” obećanja, skoro ništa nije promijenilo.

On i još nekoliko članova savjeta ove MZ su još u maju prošle godine zbog, kako kaže, neispunjenih obećanja grada, podnijeli ostavke. Formiran je novi savjet, za predsjednika je imenovan Ruško Petković, ali ni oni, po Babićevom mišljenju, nisu ništa uspjeli da naprave.

– Cilj nam je bio rekonstrukcija ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Jovice Savinovića i Kupreške. Karađorđevićeva je napravljena osamdesetih godina, ali kako se naselje širilo, postala je prometnija, a bezbjednost sve manja. Česte saobraćajne nesreće kulminirale su sa čak tri smrtna slučaja kao direktne ili indirektne posljedice saobraćajne neuslovnosti te ulice. Uz sve to, plave je i kanalizacione vode, pa ni djeca koja njom prolaze nisu bezbjedna – kaže Saša Babić.

Sa Gavranovićem su, dodaje on, kao predsjednikom Skupštine grada i kasnije kao gradonačelnikom imali sastanke na kojima su im obećavane pare za ove sanacije. Problema je bilo i s imovinsko-pravnim odnosima i do sanacija nikad nije došlo.

– Građani su ogorčeni i razočarani odnosom prvog čovjeka grada prema njima, tim više što su baš njemu dali podršku na lokalnim izborima. Ironija u cijeloj priši jeste u tome što je od devet članova savjeta njih sedam podržalo Gavranovića na izborima za gradonačelnika. Zauzvrat, naša MZ nije dobila baš ništa, pa čak ni ono što je on pred svjedocima obećao. Žalosno je što je prvi čovjek Banjaluke probleme mjesne zajednice pokušao da svede na nekakav lični odnos prema meni, umjesto da ispuni ono što je obećao – navodi Babić u tekstu, koji je, što je posebno zanimljivo, objavio i na sajtu Skupštine grada.

Sporno predstavljanje

Iako gradonačelnik Gavranović u prvi mah nije želio da komentariše Babićeve optužbe, ističući da on nikog ne predstavlja, na kraju je ipak rekao da on s njim nema o čemu da razgovara.

– Taj tip ne predstavlja nikoga, ne predstavlja građane i to svako može provjeriti! Imamo pravi Savjet MZ Petrićevac i taj savjet će doći kod nas na sastanak. Ne može Saša Babić diktirati gradu projekte. On je u Banjaluku pao s nebesa i misli da ćemo mi tek tako isukati 12 miliona maraka da mu napravimo saobraćajnicu da bi on bio veliki predsjednik savjeta. Niti je on veliki predsjednik savjeta, niti sam ja veliki gradonačelnik, jer jednostavno nemamo te pare! Morate razumjeti, nemamo te pare – rekao je Gavranović za Press.

Aktuelni predsjednik Savjeta MZ Petrićevac je, kako nezvanično saznajemo, imao smrtni slučaj u porodici i u vezi s ovim vjerovatno će se oglasiti za koji dan.

(Press)