Vijesti 27.01.2016.

MZ Starčevica: Sami podižu spomenik palim borcima

ČITANJE: 3 minute
starcevica
U najvećoj mjesnoj zajednici Republike Srpske, građani, borci, savjet građana i predstavnici i vladajućih i opozicionih partija zajedno rade na podizanju spomenika palim borcima iz naselja Starčevica!

O inicijativi da na ovaj način bude odata dužna počast za 150 boraca sa područja Starčevice uspjeli su da se slože i oni koji pripadaju vladajućim strankama, i opozicionim, i oni koji ne pripadaju nijednom bloku.

Iako o svim ostalim pitanjima postoje sukobljena mišljenja, pokušaji skupljanja političkih poena, spletke i podmetanje “klipova u točak”, u ovom slučaju riječ je o projektu o kojem se slažu – svi.

Postignut dogovor

Tako je posljednjih dana prošle godine u prostorijama MZ organizovan radni sastanak na kojem su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predsjednik BO Starčevica Milorad Jerilović, predsjednik MZ Starčevica Đorđe Knežević zajedno sa članovima Savjeta građana i predstavnicima ministarstva i boračke organizacije, gdje su se dogovorili da lokacija spomenika bude na uglu ulica Josifa Pančića i Vojislava Đede Kecmanovića.

O pitanju potrebne dokumentacije već je obavljeno dosta posla, a potrebne su još dozvole i saglasnosti kako od Gradske boračke organizacije, tako i od Gradske uprave, a ovaj zadatak na sebe je uzeo odbornik gradske skupštine sa Starčevice Nenad Talić.

“Dogovoren je sastanak predsjednika mjesne boračke organizacije sa načelnicom Odjeljenja za postorno uređenje Sanelom Kecman, a takođe, biću tu da pomognem i u daljoj saradnji sa Gradskom upravom na ovom projektu. Usaglasili smo stavove i svi su se maksimalno stavili na raspolaganje. Pričali smo o mjestu i izgledu budućeg spomenika, ali takođe i o inicijativama za izmjenu naziva pojedinih ulica i davanju imena pojedinim krakovima ulica”, kaže odbornik Nenad Talić.

Nova imena za ulice

Pored gradnje spomenika palim borcima Vojske Republike Srpske, radi se i na inicijativi da pojedine ulice u ovom naselju dobiju imena generala Novice Simića, najmlađeg palog borca VRS Spomenka Gostića, kao i palih boraca iz ovog naselja. U Savjetu građana Mjesne zajednice Starčevica, koji je i inicijator ovih projekata, kažu da će sljedeći korak biti skupljanje potpisa građana Starčevice za izmjene naziva ulica.

“Održan je još jedan sastanak. Što se tiče gradnje spomenika, ljudi iz boračke su riješili dosta toga, a ostaje da bude riješena građevinska dozvola. Mi krećemo po kućama u skupljanje potpisa za izmjene naziva ulica, pa ćemo slati zahtjev komisiji za izmjene naziva, a boračka organizacija će nam dati saglasnost”, kaže Dražen Milosavljević, zamjenik predsjednika Savjeta građana MZ Starčevica.

Projekat skuplja prašinu

Podizanje spomen-obilježja za pale borce Starčevice po mnogima je rijedak svijetli primjer kako stvari treba da funkcionišu ne samo u mjesnim zajednicama, nego i na mnogo višim nivoima vlasti.

Da je ovakav način rada praksa i na “višim nivoima”, vijest o spomeniku na Starčevici ne bi bila podsjetnik na činjenicu da Banjaluka još nema centralni spomenik palim borcima VRS, iako je početak gradnje zakazivan i obećavan nebrojeno puta do sada. Ipak, postoje najave da će borci sami organizovati gradnju centralnog spomenika svojim palim saborcima i to po mnogo manjoj cijeni od 15 miliona maraka, koliko je predviđeno postojećim projektom, ali i vjerovatno na sasvim drugoj lokaciji od predviđene kod džamije Ferhadije.

(Press)