Svijet 13.12.2022.

Na Bahamima uhapšen osnivač kriptoberze

ČITANJE: 2 minute

Policija na Bahamima uhapsila je Sema Bankman-Frida, osnivača propale mjenjačnice kriptovaluta FTX, rekao je državni tužilac te zemlje. Danas će se pojaviti pred sudom za prekršaje na Bahamima, rekle su vlasti te karipske zemlje. Policija je rekla da je Bankman-Frid uhapšen zbog “finansijskog prekršaja” protiv zakona u SAD i na Bahamima, prenosi Index.

Prošli mjesec FTX je podnio zahtjev za stečaj u SAD, zbog čega mnogi korisnici nisu mogli povući svoja sredstva. Nije jasno koliko će ljudi koji imaju sredstva u mjenjačnici dobiti nazad na kraju stečajnog postupka, iako su mnogi stručnjaci upozorili da bi to mogao biti mali dio onoga što su deponovali. Mjenjačnica FTX omogućila je korisnicima da trguju normalnim novcem za kriptovalute poput bitkoina.

Bankman-Fried biće zadržan u pritvoru “u skladu s nacionalnim Zakonomu o izručenju”, rekao je državni tužilac Bahama u izjavi.

“Ranije ove večeri, vlasti Bahama uhapsile su Samuela Bankman-Frida na zahtjev vlade SAD, na osnovu zapečaćene optužnice koju je podigao Južni okrug Njujorka. Očekujemo da ćemo pokrenuti optužnicu ujutro i da ćemo imati još toga za reći u to vrijeme”, objavila je kancelarija američkog državnog tužioca na Manhattanu.

Wall Street preduzima mjere

Regulatori Wall Streeta takođe su rekli da će preduzeti mjere protiv Bankman-Frida.

“Komisija za vrijednosne papire i berzu zasebno je odobrila optužbe koje se odnose na kršenje naših zakona o vrijednosnim papirima od gospodina Bankman-Frida, koje će biti javno podnesene sutra u južnom okrugu Njujorka”, dodao je.

Kako je sve propalo?

FTX je osnovao 2019. Bankman-Fried, bivši trgovac s Wall Streeta, i bivši Googleov zaposlenik Gary Wang. Kriptomjenjačnica je postala druga najveća kriptoburza na svijetu, trgujući s oko 10 milijardi dolara kriptovaluta dnevno.

Bankman-Frida nedavno su smatrali mladom verzijom legendarnog američkog investitora Vorena Bafeta, a još krajem oktobra imao je neto vrijednost procijenjenu na više od 15 milijardi dolara. Postao je dobro poznat u Vašingtonu kao politički donator, navodno podržavajući prevenciju pandemije i poboljšanu kriptoregulativu.

Ali 11. novembra FTX je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota nakon što su korisnici povukli šest milijardi dolara sa platforme u tri dana, a konkurentska burza Binance odustala je od dogovora o spasavanju.

U isto vrijeme, Bankman-Frid dao je ostavku na mjesto izvršnog direktora FTX-a. Prema prošlomjesečnom sudu, FTX duguje svojih 50 najvećih povjerilaca gotovo 3,1 milijardu dolara.

U nizu intervjua i javnih istupa posljednjih sedmica, Bankman-Frid je priznao da su u kompaniji počinjene pogreške, ali se nastojao distancirati od optužbi za nezakonite aktivnosti. “Nikada nisam pokušao počiniti prevaru”, rekao je na Dealbook Summitu New York Timesa krajem prošlog mjeseca.

Kolaps FTX-a dogodio se tokom burne godine za industriju kriptovaluta. Ove godine bitkoin je izgubio više od 60% svoje vrijednosti, dok su ostale kriptovalute takođe pale.