Vijesti 02.03.2021.

Na banjalučkim ulicama sve više električnih automobila

ČITANJE: 1 minuta

Na području Banjaluke u prethodnim godinama primjetno je povećanje broja električnih vozila i očekuje se ekspanzija ovog tipa automobila na našim putevima, rekao je za “Nezavisne” Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj.

Prema njegovim riječima, punjači za električna vozila na području grada postavljeni su još 2018. godine na dvije lokacije, i to u Vidovdanskoj ulici i u Ulici kralja Petra I Karađorđevića.

Naglasio je da nemaju evidenciju o  iskazanim potrebama za punjenje električnih automobila, te se ne može odrediti prema tome da li je velika potreba za punjačima.

“Osnovna vodilja pri realizaciji ovog projekta je bila afirmacija Banjaluke kao ‘zelenog grada’. Cilj je bio da se pored afirmacije Banjaluke kao ‘zelenog grada’ privuku i korisnici ovih automobila iz okruženja kao mjesto gdje mogu doći koristiti potencijale grada, a da pritom mogu nesmetano da dođu sa električnim automobilom”, objasnio je Davidović za “Nezavisne”.

Istakao je da su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve zadovoljni, te smatraju da je ovaj projekat uspješan.

Gradska uprava nema direktne prihode od samih punjača, već mjesečno izmiruje troškove utrošene električne energije prema distributeru.

“Na punjačima su instalirani tipski utikači koji odgovaraju poznatim proizvođačima električnih automobila. Punjenje električnih automobila je jednostavan proces koji je za svaki tip automobila zasebno definisan od strane prizvođača, te nakon što se automobil softverski pripremi za punjenje, spajanjem utikača na mjesto na automobilu počinje proces punjenja”, pojasnio je Davidović.

Kompletan proces punjenja na instaliranim javnim punjačima traje od dva do tri časa, s obzirom na to da se radi o srednje brzim punjačima.

(N.S)