Magazin 19.11.2018.

Na banjalučkom PMF-u nalazi se jedini akvarijum u BiH (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

U podrumu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, pored kafane, odnosno kantine, nalazi se jedini akvarijum u BiH. Godišnje ga posjeti 8 000 učenika, a u akvarijumima i terarijumima nalaze se ribe, gušteri, kornjače i zmije.

– Akvarijum postoji od 2002. godine. Imamo dvije mliječne zmije iz Novog Meksika i Hondurasa, burmanskog i kraljevskog pitona. Tu su i četiri vrste kornjača – čančara, odnosno šumska kornjača, kalifornijska crnouha, azijska koju su studenti našli na Bardači i zelena barska kornjača – kaže laborant Nebojša Mitrović.

U akvarijumu se nalazi i 60 vrsta riba, od babuške do pirana. Mitrović kaže da je riječ o jezerskim i riječnim vrstama. Među njima su i ribe iz tropskog pojasa Azije i Afrike, ali i sve ribe savskog sliva.

– Imali smo i štuku, ali je narasla preko 120 centimetara, pa smo je morali vratiti nazad u vodu. Zmije se hrane pacovima. Imamo štalu pacova za laboratorijske vježbe i to nam je ujedno hrana za zmije – objašnjava Mitrović.

Nebojša dodaje da su se svi vezali za ove životinje, a koliko ta veza zapravo može biti jaka govori i podatak da pojedine među njima imaju i imena – piton je Kićo, smuk je Crni, a kornjača čančara se zove Korni Ko.

– Čančara je ugrožena vrsta. Nalazi se na crnoj listi. Nju sam našao u pet-šopu i bukvalno sam je oteo i donio u akvarijum. Nemamo otrovnih zmija. Imali smo ponudu da dobijemo prije nekoliko godina otrovnice, ali nismo dobili odobrenje za to, jer bi morali imati i solidne doze protivotrova – kazao je Mitrović.

Pojedine životinje su donijeli građani, ali prije nego što budu smještene moraju proći zdravstvenu i karantinsku kontrolu pa ih onda puštaju u akvarijum.

– U zadnje dvije godine naplaćujemo organizovane posjete. Godišnje akvarijum posjeti osam hiljada učenika. Nikada nije bilo problema, nikada niko nije ujeden. Doduše, niko nije ni pokušao da dodirne pirane ili pitona – rekao je Nebojša Mitrović.

(Srpskacafe)