Magazin 19.09.2015.

Na banjalučkom Sajmu knjige promovisan pobjednički roman konkursa “Zlatna sova”

ČITANJE: 1 minuta
buncanje

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo organizovao je danas na banjalučkom Sajmu knjige promociju pobjedničkih romana na konkursu za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova”.
Autor romana “Buncanje” Miodrag Lazarević iz Požarevca, koji je osvojio prvu nagradu na ovom konkursu, rekao je da je materijal za ovaj roman prikupljao i obrađivao skoro 10 godina.

– Reč je o dečaku, učeniku, koji je od kuće otišao sa 15 godina da živi i uči u internatu. Roman prati mladićev tok svesti i razmišljanja na mestu gde nikoga ne poznaje i gde se našao odlukom svog oca-  kaže Lazarević.

On ističe da u romanu ima dosta autobiografskog, te da je narator, u stvari, sam pisac.

Lazarević je naveo da nije očekivao da će dobiti prvu nagradu, dodajući da se ne slaže sa književnim kritičarima koji tvrde da “tema romana mora biti velika, da bi roman bio veliki”.

– Pokazalo se da to, ipak, nije tako, jer je moj roman priča jednog dečaka, koja, eto, nije “velika”, ali može biti interesantna – rekao je Lazarević.

Drugu nagradu na konkursu za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova” osvojio je roman “Grad za nezbrinutu djecu” autora Dragana Tepavčevića koji živi u Brizbejnu u Australiji, dok je Saša Knežević sa Pala osvojio treću nagradu sa romanom “U sjećanju na zaborav”.

(Agencije)