Vijesti 17.09.2018.

NA ČETIRI LOKACIJE Novi parking prostori za bicikle

ČITANJE: 2 minute

Postavljanje novih nosača za bicikle počelo je jutros, a prema planu nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove na četiri lokacije u centralnoj gradskoj zoni biće postavljeno ukupno 17 nosača.

Parkinzi za bicikle nalaziće se na Trgu Krajine, u „Parkiću“, kod Narodne i univerzitetske biblioteke RS i kod Narodnog pozorišta RS.

Ova aktivnost je organizovana u okviru obilježavanja „Evropske sedmice mobilnosti“, koje je započelo juče testom uporednog zauzimanja prostora na Bulevaru Desanke Maksimović.

Sve do 22. septembra, do kada traje obilježavanje „Evropske sedmice mobilnosti“, planirane su brojne aktivnosti.

Za sutra, 18. septembar u amfiteatru Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, sa početkom u 12 časova, najavljena je projekcija edukativnog filma „Bicikli pričaju priče“.

Od drugih dešavanja izdvajamo i formiranje saobraćajnog poligona na Trgu Krajine, na kojem će 19. septembra predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza sprovoditi cjelodnevnu obuku najmlađih učesnika u saobraćaju, uz takmičenje i prigodne nagrade. Poligon je već od danas postavljen na Trgu.

U četvrtak, 20. septembra, biće obilježena i puštena u saobraćaj prva biciklistička traka u okviru postojeće saobraćajnice u Ulici Majke Jugovića.

Predstavnici Univerziteta u saradnji sa volonterima obaviće 21. septembra cjelodnevno anketiranje građana sa fokusom na alternativne vidove saobraćaja.

Završni dan, 22.septembra, planirana je manifestacija „Dan bez automobila“. Za taj dan planirano je više događaja u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, koja će biti zatvorena za saobraćaj od 11 do 17 časova. Uz biciklijadu, za koju registracija počinje u podne na parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti, Grad će svim registrovanim članovima „Bajk šering“ sistema obezbjediti od 12 do 17 časova besplatno korištenje bicikla.

Ovogodišnja sedmica mobilnosti sa temom “Multimodalnost”, obilježava se pod sloganom “Kombinuj i kreći se!”.

Pored službi Grada, u organizaciji ovih događaja u Banjoj Luci učestvuju i Savez opština i gradova RS, njemački GIZ, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Centar za životnu sredinu,Udruženje „Banjalučka kritična masa“ i „Sport Vision“.