Politika 04.06.2021.

NA CRNOJ LISTI: Pojedinim funkcionerima SDA mogle bi biti uvedene američke sankcije

ČITANJE: 2 minute

Mjesecima već traje lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama za uvođenje sankcija pojedinim političarima i javnim funkcionerima zbog korupcije. Kako Klix nezvanično saznaje, na toj listi bi se po svemu sudeći trebala naći i neka imena iz SDA.

Među glavnim lobistima za sankcije pojedinim SDA-ovcima je Hrvatska, ali i pojedinci iz Bosne i Hercegovine. Navodno je suštinski cilj Hrvatske bio napraviti protisak na vrh SDA kako bi pristali na Izborni zakon, prenosi Klix.

Među imenima koja se spominju je i Asim Sarajlić, a za to postoje već preporuke iz Sarajeva u čemu je konsultovan i Eric Larson, savjetnik Ureda za borbu protiv korupcije pri Vladi Kantona Sarajevo.

Također, Amerikanci bi sankcije mogli uvesti i pojedincima koji su favorizirali ili radili na davanju dozvola Huaweiju, kineskoj kompaniji koja vodi globalnu borbu za instaliranje 5G mreže, što nikako ne odgovara Americi. Na listi sankcionisanih bi se mogao naći i Jerko Ivanković Lijanović koji je već presuđivan zbog korupcije u BiH.

Također, postojali su prijedlozi da se sanckije moraju uvesti i nekome iz HDZ-a, ali je teško očekivati da će se nešto takvo dogoditi iako su u deceniji iza nas pojedini članovi iz te stranke imali ozbiljne sudske postupke zbog korupcije.

Podsjetimo, u posljednjih nekoliko godina SAD su na crnu listu zbog koruopcije stavile dvojicu političara i to još uvijek aktivnog Nikolu Špirića (SNSD) i bivšeg političara i generalnog sekretara SDA Amira Zukića.

Sankcije koje uvodi SAD suštinski podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD osobi na koju se odnosi, ali i članovima porodice, a jedn aod opcija je i oduzimanje imovine ukoliko je osoba kojoj su nametnute sankcije posjeduje u SAD-u.

A da Amerika misli ozbiljno pokazuje i primjer Bugarske. Naime, državni sekretar Anthony Blinken nedavno izrekao sankcije bivšem zamjeniku ministra ekonomije Bugarske Aleksandru Manolevu zbog umiješanosti u “značajnu korupciju”. Ostaje upitno koliko će Evropska unija pratiti takvu politiku SAD-a.

(SB)

Oznake: ambasada SAD, SDA