Magazin 07.12.2015.

Na crnom tržištu kalašnjikov za 500 evra

ČITANJE: 2 minute
kalasnjikov
Automatske puške, u zavisnosti od stanja i modela, “na crno” i dalje mogu da se kupe po cijeni od 300 do 500 evra, pišu “Večernje novosti”.

Uglavnom, prema navodima upućenih sagovornika lista, riječ je o naoružanju koje je “preteklo iz minulih ratova na tlu nekadašnje SFRJ”.

– Bilo je slučajeva minulih godina da se krijumčarenje obavljalo preko mostova na Drini. Izvjesni Mujo O. iz Zvornika je tako mislio da može da švercuje oružje zato što, pored državljanstva BiH, posjeduje i pasoš jedne zapadne zemlje. Završio je u zatvoru, ali samo šest mjeseci- kaže sagovornik lista upućen u istrage oko šverca kratkih i dugih cijevi.

Nedavno je u jednom selu kod Loznice kod više poljoprivrednika koji nikada nisu imali problema sa zakonom pronađen pravi arsenal – tri automatske puške, dva karabina, pištolj i municija. Slučaj je otkiven operativnim radom jednog od policijskih starješina u Loznici.

– Pred rat, recimo u BiH, ljudi su zastrašivani po selima, ali i imućniji po gradovima, pa su ili prodavali kravu za automatsku pušku ili davali robu i gotov novac da do njih dođu. To je bilo vrijeme uoči rata, kada se na lijevoj obali Drine već osjećao miris baruta- podsjećaju sagovornici “Večernjih novosti”.

Za sve te godine jasno je da su razrađeni i kanali za ilegalnu prodaju “robe” u bijeli svijet. Kriminalci sa obe obale Drine nikada nisu bili u sukobu, pa je taj posao lakše nastavljen poslije ratnih dejstava, a traje do današnjih dana.

– Sa svih zaraćenih strana veterani ratova odlazili su na inostrana ratišta, gdje su, bez sumnje, vukli i konce logistike, od oružja do municije i drugih vrsta naoružanja, kao i silnog eksploziva. U zgradi napuštene zadruge u selu Međaši nedavno su pronađene velike količine eksploziva. Znam da su, svojevremeno, neke veterane rata eksplozivom u BiH snabdijevali i pojedini strani bezbjednosni krugovi kojima, očigledno, nije bilo do mira- kaže ekspert za ova pitanja, bivši kontraobavještajac saveznog SUP-a, a danas advokat Dušan Tomić.

Prema ocjenama upućenih, zabrinjavajuće je koje su sve količine i dalje u šteku, zakopane u zemlji, pa ne treba da čudi što se često događaju zločini sa automatskim puškama, do kojih nije teško doći.

(Novosti.rs)