Biznis 30.01.2023.

NA DAN TESLINOG ROĐENJA: Ilon Mask dolazi 10. jula u Beograd?

ČITANJE: 7 minuta

Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama – misao je Nikole Tesle, naučnika i pronalazača, za koga se s pravom kaže da je „čovek koji je izmislio 21. vek”. Ta nevidljiva, ali postojana armatura koja povezuje ljude kroz vreme i prostor biće u fokusu strateške kampanje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, povodom osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu.

Početak „Tesline godine Teslinog naroda”, proglasio je 12. januara šef diplomatije Ivica Dačić, na inicijativu naše naučne dijaspore. Ovaj datum ima naglašenu simboliku – 12. januara 1897. na Nijagarinim vodopadima otvorena je hidrocentrala koja je proizvodila naizmeničnu struju prema Teslinim principima, čime je počela nova era tehničko-tehnološkog progresa.

– Kampanja ima tri strateška cilja. Prvi je promocija Nikole Tesle kao naučnika, pronalazača i jednog od stubova srpskog nacionalnog identiteta. Drugi cilj je da ukažemo na globalni značaj istaknutih pojedinaca iz naše naučne dijaspore, u prošlosti i sadašnjosti, posebno u SAD. I treći cilj, jednako važan, jeste jačanje odnosa Srba i Amerikanaca, kroz podsećanje na najslavnija poglavlja zajedničke istorije, čiji je jedini diskontinuitet bio devedesetih, kako bismo dali impuls resetovanju naših odnosa. Tesla je u tom pogledu najsvetlija tačka. Iz srpskog naroda je potekao i njegovim se životnim i etičkim principima rukovodio, a u Novom svetu je otelotvorio svoje ideje, doprinevši razvoju američkog društva i čitavog čovečanstva. Zato su Srbi i Amerikanci Teslin narod – kaže dr Ljiljana Nikšić, najodlikovaniji srpski ambasador u aktivnoj službi, koordinator „Tesline godine Teslinog naroda” i autor više publikacija na temu srpsko-američkih odnosa. U Ministarstvu spoljnih poslova obavlja dužnost načelnika Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume.

Kampanja je osmišljena po uzoru na neke od elemenata koje koristi izraelsko Ministarstvo za javnu diplomatiju i strateške kampanje, a medijski nastup uključuje i video-spotove po ugledu na kampanju Stejt departmenta „Vi ste svet”.

Slogan je „Energija mira”, a ideja vodilja je Teslina misao koja glasi: „Kada bi mržnja mogla da se pretvori u elektricitet, bilo bi dovoljno energije za čitav svet. Zato, kada moć ljubavi preovlada ljubav prema moći, tada će nastati sveopšti mir.”

U svetlu aktuelne geopolitičke situacije, mrežocentričnih i hibridnih ratova, sasvim je jasno zašto je obeležavanje 80. godišnjice kulture sećanja na Nikolu Teslu u znaku njegovih pacifističkih stremljenja da se kroz nauku, prosvećivanje, razumevanje, uvažavanje i saradnju izgradi bolji svet o kome je snevao, ističe ambasador Nikšićeva.

„Teslina godina Teslinog naroda” prilika je i da se ukaže na još jednu (o)poruku koju je veliki naučnik zaveštao „svetu koga je osvetlio”. Kao zaljubljenik u prirodu, koju je smatrao jednom od svojih muza, Tesla je bio je i praotac svih današnjih ekologa. „Energija dobijena razaranjem prirodnih elemenata zločin je protiv prirode”, „Prirodu ne treba pobediti, prirodu treba razumeti”, „Energija je ključni problem budućnosti, pitanje života i smrti”… Ovo su samo neki od bisera Tesline mudrosti i „zelenih” putokaza za budućnost.

Sledeći te putokaze u Teslinoj godini, Ministarstvo rudarstva i energetike i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisali su 24. januara Memorandum o saradnji u oblastima održive energije, energetske bezbednosti i energetske efikasnosti. Zajednički su osmišljeni i TV spotovi o racionalnom korišćenju energije u domaćinstvima, u kojima će savete za štednju davati animirani Teslin lik.

Potpisivanje memoranduma upriličeno je u Muzeju Nikole Tesle, a američki ambasador Volter Hil je rekao da ne vidi ni bolje mesto ni bolje vreme za ovakav čin, s obzirom na to da se ove godine obeležava osam decenija od smrti velikog pronalazača. „Tesla ne samo da inspiriše doprinosom koji je dao nauci već i načinom na koji je približio naše dve zemlje”, istakao je ambasador Hil, rekavši i da se očekuje dolazak „Dženeral motorsa” i „Dženeral elektrika” u Srbiju.

Ovim memorandumom, dopunjen je i zaokružen prvi mesec Tesline godine Teslinog naroda a šlag na torti bila je pobeda naše fudbalske reprezentacije nad selekcijom SAD, u prijateljskom meču odigranom u sredu u Los Anđelesu. Prethodno je proklamacijom gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa, 14. januar proglašen Danom Tesline naučne fondacije u Americi, koja od osnivanja 2010. okuplja pripadnike naše naučne dijaspore i sve poštovaoce Teslinog dela. A Ministarstvo spoljnih poslova je sa sa Stejt departmentom 5. januara potpisalo Memorandum o saradnji i stručnom usavršavanju diplomata, što bi trebalo da bude gest dobre volje za produbljivanjem međusobnog razumevanja u svetskoj diplomatskoj areni.

– Takođe ovog meseca, simbolične Tesline diplomatske pasoše dobili su prvo dvoje Amerikanaca. Šef diplomatije Ivica Dačić je 18. januara za ambasadore Tesline godine proglasio Kajli Džun i Rida Bena. Radi se o mladim perspektivnim ljudima, Fulbrajtovim stipendistima. Rid je završio Univerzitet Prinston, a Kajli Kolumbija Univerzitet, zajedno su stažirali u Beloj kući. Kajla je sada na master studijama na Kembridžu, a Rid će ove godine biti na praksi u Beogradu, podneo je i inicijativu da bude prvi Amerikanac koji bi pohađao srpsku diplomatsku akademiju, što će biti uzeto u razmatranje. S obzirom na dosadašnja postignuća, oboje su u perspektivi „viđeni” za istaknute pozicije u državnoj administraciji SAD – opisuje Ljiljana Nikšić prve Amerikance – ambasadore godine Teslinog naroda, u čijem kalendaru ima tridesetak „crvenih slova”.

Neki od datuma se direktno tiču života i dela velikog naučnika, a neki su od značaja za zajedničku prošlost, bratstvo po oružju ili naučno sadejstvo Teslinog naroda – počev od 1. februara, kada su 1881. uspostavljeni diplomatski odnosi između SAD i Srbije. Taj događaj će biti obeležen u Muzeju srpske diplomatije.

Svakako najznačajniji datum je 10. jul, dan Teslinog rođenja koji se u Srbiji obeležava kao Dan nauke. Proslavu će uveličati zajednička Svečana akademija Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta UB, koji obeležavaju 75 godina postojanja. Istog dana, pet laboratorija u okviru Studentskog centra izvrsnosti na Mašinskom fakultetu dobiće nova imena – po Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu, inženjeru Davidu Vujiću, prof. dr Gordani Vunjak Novaković i Ilonu Masku.

Kako kaže ambasador Ljiljana Nikšić, očekuje se da svečanost u Studentskom centru izvrsnosti iz SAD dođu nekadašnji inženjer agencije NASA David Vujić i profesorka Gordana Vunjak Novaković, član Njujorške akademije nauka. Takođe, biće učinjeno sve da tom prilikom Beograd poseti i američki magnat Ilon Mask. On će ove godine postati počasni doktor jednog od tehničkih fakulteta u Srbiji, kao tvorac svetski priznatog brenda s imenom Tesla. Njegov dolazak bi bez sumnje bio medijski događaj globalnih razmera – u Teslinom duhu i za Teslin narod.

Ambasadori iz naučnog, javnog i kulturnog života

Osim mladih Amerikanaca Rida Bena i Kajli Džun, Tesline diplomatske pasoše su 18. januara na svečanosti u Muzeju srpske diplomatije dobili direktor Studentskog centra izvrsnosti Bogdan Čarapić i šef studentskog tima „Beoavia” David Cvetković. Inače, prvi imenovani ambasador „Tesline godine Teslinog naroda” je David Vujić, poslednji od sedmorice srpskih inženjera svemirske agencije NASA, učesnika misije Apolo 11 – sletanja čoveka na Mesec. Na spisku Teslinih ambasadora su i Dejan Ilić, čuveni inovator sa 680 registrovanih patenata, zatim Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana, legenda Holivuda i ambasador Fudbalskog saveza Srbije, Marina Arsenijević, srpsko-američka pijanistkinja i kompozitorka, autorka „Tesline rapsodije za Teslin narod”, kao i Gabrijela Tana, britanska filmska producentkinja srpskog porekla. Kako ističe ambasador dr Ljiljana Nikšić, u planu je da zvanje Teslinog ambasadora tokom 2023. dobije pedesetak istaknutih ličnosti sa obe strane Atlantika, uglavnom iz sfere nauke, ali i javnog i kulturnog života, prenosi politika.rs.

(SB)