Vijesti 04.01.2016.

Na današnji dan formiran zloglasni hrvatski logor “Lora”

ČITANJE: 1 minuta
logor lora
Na današnji dan 1992. godine formiran je hrvatski koncentracioni logor “Lora” u Splitu, u kome su mučeni i ubijani Srbi tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Postojao je od 1992. do 1997. godine, a o svim dešavanjima u logoru “Lora” bio je upoznat državni i vojni vrh Hrvatske, podsjećaju iz Udruženja “Jadovno”.

U logoru je bilo zatočeno 1.005 registrovanih zatvorenika koji su prošli stravičnu psihofizičku torturu.

Ovaj logor osnovan je na mjestu nekadašnje ratne luke JNA. Nakon odlaska JNA iz ratne luke Lora, pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske preuzimaju Loru.

Prema svjedočenjima preživjelih logoraša logor “Lora” je smatran za jedan od najužasnijih na prostoru bivše Jugoslavije.

Zarobljenici koji su dovođeni u ovaj koncentracioni logor bili su srpske nacionalnosti /muškarci i žene/ i nešto manje muslimanske.

Prvobitno su u ovaj logor dovođeni Srbi sa prostora nekadašnje SR Hrvatske, a od aprila 1992. godine kada se zaratilo u BiH i sa tih prostora.

U logor “Lora” dovođeni su srpski civili, ranjenici, vojnici i ratni zarobljenici.

Logoraši u “Lori” svakodnevno su bili izloženi raznim vrstama nehumanog, surovog i ponižavajućeg mučenja, a nanošene su im teške tjelesne povrede i duševne patnje trajnog karaktera.

(Agencije)