Magazin 13.01.2016.

Na današnji dan: Izašao prvi strip Miki Maus

ČITANJE: 1 minuta
MIKI MAUS
Među istorijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo:

1893. – Osnovana je britanska Laburistička partija, čiji je predsjednik postao škotski radnički vođa Džejms Hardi.

1898. – Francuski pisac Emil Zola je pod naslovom “Optužujem” objavio u listu “L'oror” otvoreno pismo predsjedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, koji je na procesu 1894. osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Njemačkoj. Drajfus je na obnovljenom procesu oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unaprijeđen u čin majora.

1910. – Emitovan je prvi radio-prenos opere uživo iz njujorške “Metropoliten opere”, Leonkavalovi “Pajaci” i Maskanjijeva “Kavalerija rustikana”.

1915. – U gradu Avecano u centralnoj Italiji u toku zemljotresa poginulo je 30.000 ljudi.

1930. – Izašao prvi strip Miki Maus, čiji je lik kasnije postao maskota kompanije Volt Dizni. 1928. godine nacrtali su ga Volt Dizni i Ub Iverks.

1945. – Crvena armija u Drugom svjetskom ratu počela je veliku ofanzivu na Treći rajh, u kojoj je 180 divizija brzo probilo njemačke položaje u Poljskoj i istočnoj Pruskoj u dubini od 150 kilometara. Iste godine okupiran je i glavni grad Mađarske, Budimpešta.

1963. – U vojnom udaru je ubijen prvi predsjednik Togoa Silvanus Olimpio i vojska je na vlast dovela Nikolasa Granickog, koji je od 1961. bio u izbjeglištvu. Istog dana 1967. vojnim udarom vlast je preuzeo potpukovnik Etjen Gnasingbe Ejadema.

1972. – Vojska je u Gani zbacila civilnu vladu predsjednika Edvarda Akufa Ada, a vlast je preuzeo potpukovnik Ignacijus Ačempong.

2002. – Na Kubi je umro Gregorio Fuentes, kapetan broda Ernesta Hemingveja, koji je bio inspiracija poznatom američkom piscu za roman “Starac i more”.

(NN)