Vijesti 10.10.2022.

Na današnji dan prije 27 godina protjerano 27.000 Srba iz Sanskog Mosta

ČITANJE: 1 minuta

Oko 27.000 Srba protjerano je na današnji dan prije 27 godina iz Sanskog Mosta. Nakon osvajanje tog grada, pripadnici takozvane Armije BiH počinili su brojne zločine za koje niko do sada nije osuđen. Na 27. godišnjicu egzodusa, u Prijedoru su u rijeku Sanu simbolično spušteni vijenci i cvijeće.

Slike užasa i danas su u živom sjećanju Srba iz Sanskog Mosta. Tog 10. oktobra 1995. godine poginuo je muž Dragane Radonić Hrnjak, Mirko, čije posmrtne ostatke je pronašla tek četiri godine kasnije. Sa djecom uzrasta sedam, pet i dvije godine bila je prinuđena da napusti rodni grad.

Za zločine pripadnika takozvane Armije BiH u Sanskom Mostu još niko nije osuđen.

“Želio bih da se osvrnem na optužnicu koja je podignuta protiv Atifa Dudakovića, komandanta Petog korpusa, koja ga tereti za ubistvo 300 Srba. Tada je pronađena jedna grobnica 72, u Kruharima, u Šušnjaru, gdje je iskopano 300 žrtava”, rekao je Slaviša Knjeginjić ,potpredsjednik Gradske organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Prijedora.

U kilometarskim kolonoma našle su se hiljade sanskih Srba. Za mnoge od njih, most preko Sane u Prijedoru, sa kojeg su danas simbolično bačeni vijenci i cvijeće, značio je put slobode i spasa.

“Mnogi od njih su našli svoje utočište, odnosno svoj nastavak života u gradu Prijedoru. Grad Prijedor je grad tolerancije, mira i suživota i ovim putem želim da pošaljemo poruku da se ovo više nikada i nikome ne desi”, kaže Dragoslav Kabić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U Sanskom Mostu prije rata živjelo je 21.500 Srba, a sada ih je, prema popisu, 1.800. Stvarni broj

Oznake: Sanski Most