Politika 12.10.2015.

“Na desetine Vučića je stradalo od ustaške ruke”

ČITANJE: 3 minute

aleksandar-vucic

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da se ubijeni od ustaške ruke u njegovoj familiji broje desetinama, te da su i u posljednjem ratu sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene i spaljene.

U saopštenju koje je Kancelarija vlade za saradnju s medijima proslijedila redakcijama, premijer ističe da je time reagovao na pisanje hrvatskog provladinog Jutarnjeg lista kao “sin običnog srpskog izbjeglice”.

Jutarnji je, naime, objavio tekst u kojem se tvrdi da niko od rodbine premijera Srbije nije stradao od ustaša, te da on iskrljivljuje istinu o stradanju svojih predaka u Čipuljiću kod Bugojna.

Vučić je istakao da je već navikao da i on i njegov posao trpi brojne neistine:

“Ali, nikada nisam pomislio da će bilo kome na kugli zemaljskoj pasti na pamet da, kao oružje u borbi protiv država ili lidera drugih država, koristi najbrutalnije laži i napade na nečije porodice”, naveo je Vučić i dodao da je hrvatski provladin dnevnik to valjda učinio usljed političkih poraza koji su doživjeli poslije napada na Srbiju.

“Objavili su tekst u kome se rugaju ubijenim članovima porodice Vučić, govoreći kako ih ustaše, ustvari, nisu pobile”, naveo je Vučić istakavši da tim povodom osjeća dužnost da, zbog poštovanja brojnih ubijenih ljudi, te istini radi, saopšti sledeće:

“Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni vidio, jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao porodici poznata imena ustaških koljača koji su u tome učestvovali, i potkazivača i neposrednih izvršilaca”.

Takođe, navodi dalje Vučić, ubijeni su i Stevo Vučić, Ilija Vučić, Ðorđo i Rajko Vučić, najbliža familija njegovog oca. Svi su, dodaje, ubijeni na početku Drugog svjetskog rata.

“U posljednjem ratu, s početka 90-tih, od hrvatske granate stradao je Dojčin Vučić. Na strani moje bake, očeve majke, porodica Kunovac, stradao je još veći broj ljudi, koji su ubijeni samo zato što su Srbi. Ubijeni od ustaške ruke u mojoj familiji broje se desetinama”, naveo je premijer u izjavi koju je potpisao kao “sin običnog srpskog izbjeglice”.

U posljednjem ratu, ističe, sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene su i spaljene.

“To su, takođe, obavili hrvatski junaci, jer kameni zidovi nisu mogli sami da se brane”, navodi Vučić koji na kraju poručuje da ne misli da je manje ili više vrijedan zbog toga što je Srbin pravoslavne vjere.

“I pored svega što se mojoj porodici dogodilo, veoma poštujem i Hrvate i sve ljude katoličke vjeroispovesti i želim da nam se nikada ne ponove ni 1941. ni 1991. godina”, naveo je i poručio da onima koji brane ustaše i koji prikrivaju njihove zločine želi manje mržnje i vjeruje da će shvatiti i razumjeti da prljavim napadima i besmislenim izmišljotinama nisu donijeli ništa dobro ni svojoj zemlji ni svojoj budućnosti.

Srbi i Hrvati, ukazao je, imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju joj žele pojedini medijski i politički poslenici iz Hrvatske.

(Agencije)