Vijesti 22.09.2016.

Na dva točka, a svjetski, i u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Umjesto nervoznih vozača, saobraćajne gužve i automobila, centrom Banjaluke danas defiluje stotine biciklista iz cijele Evrope.

Već 15 godina kraj ljeta u Banjaluci obilježava „Svjetski dan bez automobila“, dan kada automobili centar grada prepuste biciklistima i pješacima. Dodjeljuju se nagrade, organizuju ogrugli stolovi i druženja.

Organizator ove manifestacije je Centar za životnu sredinu, koji već deceniju i po promoviše ovaj sport, kao zdrav način života i vid uštede.

Tihomir Dakić, koordinator programa transport u Centru za životnu sredinu, ocijenio je da se Banjaluka, uprkos dugoj tradiciji biciklizma, nažalost, razvija u pravcu grada po mjeri automobila.

– Ovdje nije teško biti biciklista, ali isključivo iz razloga što su klima i teren idealni za ovo prevozno sredstvo, dok je infrastruktura jako siromašna i u lošem stanju, jer nadležni ne vode računa o biciklistima – kaže Dakić.

Banjaluka ima samo osam kilometara biciklističkih staza, i po tome je na posljednjem mjestu u regionu. U posljednje četiri godine u biciklističku infrastrukturu nije uložena ni marka, ali biciklizam u Banjaluci opstaje.

– Još pedesetih i šezdesetih Banjaluka je bila grad bicikla. Neki su se bavili sportskim biciklizmom, dok su mnogi Banjalučani, pa i ja, biciklom išli na posao u Čajavec, Incel ili Jelšingrad – prisjeća se penzioner Ljubomir Srdić.

Dok stari biciklisti ne posustaju, na banjalučkim ulicama krstari hiljade mladića i djevojaka, kojima su dva točka dovoljna i za zabavu i za odlazak u školu ili na fakultet.

(Euroblic)