Vijesti 17.09.2015.

Na granici čelična ograda, izbjeglice prevoze ka Hrvatskoj

ČITANJE: 1 minuta
granica
Mađarska policija podigla je novu bodljikavu žicu i iza nje postavila čeličnu ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2, a sa srpske strane granice jutros je mirno.

Tamo je trenutno značajno manji broj izbJeglica nego tokom prethodnog dana, kada je došlo do sukoba izbjeglica i mađarske policije.

Od ranog jutra, prema saznanjima Tanjugovog izvještača sa lica mjesta, izbjeglice se prevoze direktno ka Hrvatskoj na granični prelaz Bezdan, a tokom prethodne večeri veliki broj njih je prevezen u prihvatni centar u Kanjižu, odakle su uglavnom odlazili ka Hrvatskoj.

Nije moguće tačno utvrditi koliko se izbjeglica trenutno nalazi na ovom prelazu, s obzirom da su mnogi i dalje u šatorima, razapetim po livadama u blizini zvaničnog graničnog prelaza.

U razgovoru sa Tanjugovim izjveštačem dio njih tvrdi da i dalje planiraju da ostanu na ovom mjestu, uprkos tome što su Mađari ponovo postavili zid na granici, dok drugi tvrde da ne smiju da se usude da uđu u autobuse, jer ne znaju da li će ih oni zaista odvesti u Hrvatsku, kao ni da li je ta ruta za njih bezbjedna i da li će preko nje uspeti da stignu do Nemačke.

Na graničnom prelazu Horgoš 1 situacija je, takođe, mirna i tu se jutros nalaze migranti u svojim šatorima, a granica je do daljnjeg zatvorena, te je neizvjesno i kakva će biti sudbina ovih ljudi.

(B92)