Politika 30.06.2021.

NA INICIJATIVU IZ BERLINA: Tegeltija razgovarao sa Merkelovom o predstojećem samitu

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel.

Telefonski razgovor je obavljen uoči samita Berlinskog procesa 5. jula u Berlinu, a na inicijativu kancelarke Merkel. Razgovarano je o predstojećem samitu i budućnosti proširenja Evropske unije, prenosi Srpskainfo.

– Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Njemačke evrointegracijama BiH, te pozdravio inicijativu Berlinskog procesa izrazivši nadu da će Samit u Berlinu 5. jula biti još jedna potvrda posvećenosti regiona i Evropske unije procesu proširenja, kao i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je u razgovoru sa kancelarkom Merkel istakao opredijeljenost institucija u BiH evropskom putu, povezanosti i unapređenju regionalne saradnje, koja je, kako je naglasio, pokazala svoj značaj tokom pandemije virusa korona.

Sagovornici su zajednički izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH, te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

(SB)