Biznis 07.05.2016.

Na jednostavan način saznajte šta sve “Google” zna o vama

ČITANJE: 2 minute
google
U zamjenu za besplatno korišćenje servisa kao što su Gmail, Drive, pretraživanje, YouTube ili Maps, vi Googleu dajete informacije o sebi koje Google tada dijeli s oglašivačima čije su reklame zato tako precizne i efikasne.

Gledate video snimke o putovanjima, pretražujete destinacije u Aziji, proučavate ponude i aranžmane? Ubrzo ćete na mjestima gdje se Googleovi oglasi prikazuju vidjeti oglase o povoljnim putovanjima u Aziju.

Ukratko rečeno, Google vas stalno posmatra, ali nije da mu ne pomažete – pomažete itekako. Prijavljivanjem na Gmail otkrivate standardne stvari kao što su ime i prezime, broj telefona i lokaciju, ali ono što je vrijednije je šta pretražujete i šta čitate dok ste na internetu.

Da biste saznali šta Google zna o vama, morate prvo da se ulogujete u Google i klikom na svoju profilnu fotografiju ili prvi inicijal u gornjem desnom uglu otvorite svoj nalog klikom na ‘My Account’. Kada otvorite svoj nalog, pređite na odjeljak posvećen ličnim informacijama i privatnosti (‘Personal info & privacy’) i tamo se spustite na ‘Activity controls’.

Sve što ste ikada pretražili i sve stranice koje ste posjetili nalaze se u dijelu ‘Your searches and browsing activity’, dok se informacije o vama kao potencijalnoj meti oglašivača nalaze nešto ispod, u posebnom odjeljku ‘Ads settings’. Jedna od zanimljivijih opcija je pregled svih lokacija koje ste posjetili.

Google vam, naravno, nudi opciju i da nešto od tih podataka, ili sve naravno, obrišete, ali moraćete to da učinite postepeno. Zašto postepeno? Google ne želi da to brišete, pa će vam to na najpristojniji mogući način otežati. Ali, u slučaju da ipak poželite da obrišete sve, i istovremeno spriječite da ti podaci propadnu, možete ih skinuti i negdje uskladištiti.

(B92)