Vijesti 30.11.2020.

Na liječenje u evropske klinike od početka marta otputovalo 77 mališana iz Srpske

ČITANJE: 2 minute

Zahvaljujući Fondu solidarnosti “Duša djece”, od početka marta na liječenje u evropske klinike otišlo 77 mališana iz Republike Srpske.

Iz Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ističu da pandemija nije stala na put liječenju djece iz Srpske u inostranstvu, te da je od početka epidemije do danas odobreno 99 rješenja za finansiranje liječenja i dijagnosticiranja djece u inostranstvu, i to za 77 djece, dok su u pojedinim slučajevima liječenja odobravana više puta, pišu “Nezavisne”.

Iz Fonda dodaju da su zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona još početkom pandemije donijeli odluku da u toku trajanja vanrednog stanja ili vanredne situacije finansiraju i dodatne troškove u vezi sa liječenjima u inostranstvu, kao što su troškovi smještaja porodice u slučaju da se zbog blokada granica ona ne može vratiti kući.

Dodaju da, pored toga, obuhvataju i troškove nabavke medicinskih sredstava ili lijekova koje preporuči zdravstvena ustanova u inostranstvu u cilju obezbjeđivanja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima.

Takođe, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo obezbijeđeno je besplatno testiranje djeteta i jednog roditelja u pratnji, u slučaju da je uslov za ulazak u zemlju u koju djeca putuju ili zdravstvenu ustanovu u kojoj treba da se liječe negativan PCR test, pojasnili su iz Fonda.

Fond “Duša djece” vratio je osmijeh i na lica Rajke i Milana Radanovića iz Dervente, čiji je sin Mihajlo od kraja februara do početka maja boravio sam na liječenju u Zagrebu.

“Mihajlo je imao sedam mjeseci kada je u januaru upućen na liječenje u Zagreb zbog spinalne mišićne atrofije. Suprug i ja smo bili smješteni kod prijatelja u Zagrebu, posjećivali smo ga sve dok u Hrvatskoj nije registrovan prvi slučaj zaraze virusom korone, kada su posjete zabranjene”, ispričala je majka Rajka.

Prema njenim riječima, situacija se zakomplikovala, granice su zatvorene, tako da su informacije o djetetu dobijali putem telefona.

Na računu Fonda trenutno je na raspolaganju oko 11,4 miliona KM, a kako ističu iz Fonda, najskuplje liječenje do sada koštalo je oko 800.000 evra i obavljeno je u jednoj njemačkoj bolnici. Od početka rada Fonda solidarnosti, dakle, od 2018. godine, ukupno je odobreno 315 zahtjeva za dijagnosticiranje i liječenje u inostranstvu i to za 223 djece. Troškovi liječenja iznosili su oko sedam miliona KM.

(N.S/ Banjaluka.net)