Vijesti 01.03.2018.

Na Manjači pamte i hladnije zime i dublje prtine

ČITANJE: 4 minute

Ciča zima duva vjetar na Manjači snijega metar. Ipak, pamte mještani Lokvara i Savanovića i hladnije zime i dubljnu prtinu.

Ništa ovo nije, ušuškaj se dobro, prirpemi hranu za stoku i nemaš brigu, kaže jedan od najstarijih pastira na Manjači Dragomir Savanović koji vam nikada neće reći koliko tačno ovaca ima. Pojašnjava i zašto!

“Kaže neki čovjek, to tako ide, da se ne bi slučajno pomaklo, odmaklo, ili šta ja znam, to uglavnom niko ne govori”, kroz osmijeh govori Dragomir Savanović

Dragomir je jedan od najstarijih pastira na Manjači. Osam punih  decenija mu je ali i na ovim velikim hladnoćama sa ovcama je.

“Ja to volim i sve i jedna kap kiše i snijega na mene je pala. Ovih dana snijeg na Manjači je preko jednog metra, ali mi ovce hranimo i borimo se. Svi, i sin i unuk kad dođe iz škole, svi smo oko ovaca.” zbori Dragomir

Dragomirov sin Mišo, stočarstvom se kaže bavi ozbiljno. Ima nekoliko stotina ovaca.  I on kaže pamti i hladnije zime i veće snjegove.  Ipak za velike hladnoće i debeli mninus valja se dobro spremiti.

“Viču da će biti još malo hladnoće. Ipak nemamo većih problema. Vode ima, ali sam napunio bazene kako bi spremni bili ukoliko nestane”, kaže Mišo Savanović

Porodicu Savanović u ove hladne zimske dane, posjetio je i predsjednik gradskog parlamenta Zoran Talić. Bila je to prilika da se i sam uvjeri sa čim se sve susreću stočari  na Manjači. I  zimi, u ovim teškim uslovima, ali u uopšte.

“Meni je prvo drago što nas je porodica Savanović primila na svom poljoprivrednom gazdinstvu. Bila je ovo prilika da se isami uvjerimo kako stočari žive u ovim hladnim danima, i sa kakvim se problemima suočavaju. Rekli su nam da im je najveći problem prodaja, pa smo i kroz razgovor sa predstavnicima Mjesne zajednice zaključili da bi bilo dobro da se u Stričićima osposobi stočna pijaca, koja doduše i sada radi, ali da se zna pod čijim je ingerencijama i da počne normalno da funkcioniše”, kaže Talić

Bila je ovo prilika i da se porazgovara sa predstavnicima Mjesne zajednice. Da se vidi kako život funkcioniše zimi. Zajedno su Talić i predstavnici Mjesne zajednice Stričići obišli i  Kočićevo ognjište u namjeri da se vide štete koje su olujni vjetar u decembru i obimne snježne padavine načinile najvažnijem turističkom potencijalu Stričića i Manjače.

“Bila nam je ideja, da obiđemo Stričiće i Lokvare, da u ovom teškom trenutku kada su snježne padavine ovdje visoke i preko jednog metra da obiđemo mještane, da vidimo kako funkcioniše život, ali i da obiđemo i Kočićevo ognjšte koje je veoma značajan turistički potencijal grada Banjaluka koji je na žalost, značajno stradao tokom olujnog vjetra u decembru i sada usljed obimnih snježnih padavina.” reče Talić

U Savjetu Mjesne zajednice Stričići kažu da su se obradovali posjeti prvog čovjek gradskog parlamenta, što je u ovim teškim uslovima, posjetio sela na platou Manjače.

“Drago nam je što nas je u ovoj teškoj situaciji kada je snijeg zavejao sela i zaseoke na području Mjesne zajednice Stričići obišao upravo predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, da se i sam uvjeri kakvo je stanje. Bila je to prilika da porazgovaramo i o turističkim potencijalima ovog kraja kao što je Kočićevo ognjište, pa porazgovaramo o Kočićevim danima koji bi svakako trebali trajati duže ali i o projektu skijališta o kojem se već dugo govori, kaže Rade Božić, predsjednik Savjeta MZ Stričići.”

Obišao je Talić i Planinarski dom, gdje je razgovarao sa rukovodstvom PD Manjača u vezi obnove objekta stare škole u Lokvarima koja je dodijeljena ovom Planinarskom društvu na korištenje.

Prvi čovjek gradskog parlamenta uvjerio se i da zimska služba radi svoj posao dosta korektno te da se uspješno bore sa snježnim padavinama koje su okovale sela na Manjači.

(Elta TV)

Oznake: Zoran Talić