Svijet 08.12.2022.

NA MOLITVI U RIMU: Papa Franjo pomenuo Ukrajince, pa zaplakao (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Papa Franjo se slomio i zaplakao u četvrtak kad je spomenuo patnje Ukrajinaca tokom tradicionalne molitve u Rimu.

Papin glas počeo se tresti u trenutku kad je spomenuo Ukrajince te je morao zastati na 30-ak sekundi, jer nije mogao doći do glasa. Kad je nastavio molitvu, glas mu je pucao, prenosi Hina.

Okupljeni, uključujući i gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija koji se nalazio odmah pored pape, aplaudirali su kad su shvatili da papa ne može pričati i kad su vidjeli da plače.

Franjo se slomio tokom tradicionalne molitve Djevi Mariji u podnožju kipa na praznik Bezgrešnog začeća, nacionalnog praznika u Italiji.

– Bezgrešna djevice, danas bih ti želio prenijeti zahvalu ukrajinskog naroda – rekao je prije nego što su ga svladale emocije i prije nego što se morao zaustaviti, prenosi Klix.

Kad se sabrao, nastavio je: “Umjesto toga, još jednom ti moram prenijeti molbe djece, starijih, očeva i majki, mladih ljudi te mučeničke zemlje, koja toliko pati.”

Otkad je Rusija izvršila invaziju na susjednu zemlju u februaru, Franjo je spomenuo Ukrajinu u gotovo svim svojim javnim obraćanjima te je sve kritičniji prema Moskvi.

(SB)

Oznake: papa Franjo