Vijesti 20.08.2020.

NA MUKAMA: U Đačkom domu pokušavaju da smjeste 240 učenika i poštuju mjere zbog korone

ČITANJE: 3 minute

Ako u školskoj klupi sjedi po jedan učenik, kako mi onda da smjestimo petoro djece u jednu sobu, pitaju iz Đačkog doma u Banjaluci.

U ovom Srednjoškolskom domu svake godine boravi po 240 učenika iz okolnih opština, koji nastavu pohađaju u Banjaluci, ali kako će taj prijem sada biti organizovan, zbog aktulene epidemiološke situacije, rukovodstvo ustanove još ne zna. Konkurs za prijem djece je završen, a useljenje bi trebalo da počne 31. avgusta. Međutim, pod kojim uslovima?

Istovremeno, poznato je na koji način će se od 1. septembra odvijati nastava u Srpskoj, u izmijenjenim uslovima i poštovanjem preporučenih mjera. Vlada RS donijela je odluku da u učionicama može boraviti najviše 15 djece, nastava će biti skraćena, a u srednjim školama to znači da će čas trajati 20 minuta.

– Po preporuci Ministarstva prosvete i kulture RS raspisali smo konkurs za prijem 240 učenika, koji je završen. Ali, prateći situaciju u vezi sa virusom korona, u velikoj smo dilemi kako sada organizovati taj smještaj. Ako će u školskoj klupi sjediti po jedan učenik, kako mi onda da smjestimo pet, šest đaka u jednu sobu, površine od 12 do 30 metara kvadratnih – pita direktor Đačkog doma Branislav Vidić.

Obratili su se zato prošle sedmice Institutu za javno zdravstvo RS da im pojasne kakva je procedura za smještaj đaka i da li mogu i ove godine primiti 240 srednjoškolaca.

– Tražili smo da pošalju stručni tim, da sagledaju situaciju i daju nam uputstva kako da postupimo u vezi s prijemom učenika, koji se bliži. Mnoge stvari su tu nejasne, mora neko da izađe i kaže nam šta i kako – govori Vidić, ističući i da imaju mnogo poziva roditelja kojima ne znaju šta da odgovore, jer ni sami nemaju odgovore iz nadležnih institucija.

Direktor Instituta Branislav Zeljković je na naše pitanje o ovoj situaciji kratko potvrdio da su dobili zahtjev Đačkog doma i da će uskoro donijeti preprouke za smještaj učenika u ovu ustanovu. Kako je dodao, rad će vjerovatno biti organizovan na sličan način kao u studentskim domovima.

A kako izgleda život u banjalučkom “studenjaku”? Čini se, skoro isto kao i ranije. Direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Dragoslav Topić ponovio je da je kapacitet četiri paviljona 1.500 mjesta, te da je većina kreveta popunjena već sada.

– Studenti se vraćaju nakon kraće pauze, počinju im ispitni rokovi, a mi ćemo početkom septembra raspisivati konkurs za prijem brucoša. Idemo redovno kao i prethodnih godina, nadam se da će kapacitet od 1.500 mjesta ostati popunjen i u novoj kalendarskoj godini – rekao je Topić.

Napomenuo je da je obavezna dezinfekcija na ulazu u ustanovu, kao i nošenje zaštitnih maski u cijelom objektu i u menzi.

Podsjetimo da su oba doma, i Đački i Studentski, jedno vrijeme služili kao karantini. Srednjoškolski dom se u aprilu i maju koristio kao karantin, u kojem su bile smještene zdrave osobe koje su dolazile sa graničnih prelaza, dok je Studentski dom bio republički karantin za boravak zaraženih.

Od početka epidemije u Republici Srpskoj, infekcija na virus korona potvrđena je kod 6.257 građana, od čega je 1.481 Banjalučanin. Dakle, skoro svaki četvrti zaraženi je iz najvećeg grada Srpske. Od ovog virusa u Banjaluci je do sada oboljelo 46 djece, starosti od pet do 14 godina, te 29 mališana uzrasta do četiri godine.

(SB/banjaluka.net)