Vijesti 28.05.2021.

Na nekoliko objekata u Srebrenici “obilježena” ulica Petera Handkea

ČITANJE: 3 minute

Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na dvadesetak objekata u Srebrenici nalijepili natpise s tekstom “Ulica Petera Handkea”, ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je novinarima da su podnijeli inicijativu Skupštini Općine Srebrenica za promjenu naziva ulica u ovom mjestu i da u roku od 15 dana nisu dobili nikakav odgovor.

“Za nas šutnja ili nerad administracije znači prihvatanje naše ideje i ovo je upozorenje odbornicima i skupštinskom rukovodstvu da se moraju uozbiljiti, jer građani ne mogu tolerisati njihov nerad i ignorisanje potreba i inicijativa”, poručio je on.

Pavlović je istakao da oni neće vječno čekati skupštinsku odluku te da žele da građani vide novi naziv ulice, koji je, kako je naglasio, trebalo davno promijeniti, jer više nigdje u BiH nema ulice Maršala Tita, izuzev u Srebrenici.

“Od danas je za nas ovo ulica Petera Handkea, nobelovca”, naglasio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, ovo je poruka odbornicima da počnu raditi svoj posao, razmatrati građanske inicijative i određivati se prema njima.

“Nijedan nobelovac nikoga ne vrijeđa, pa ni Peter Handke. To su stvaraoci najvećih umjetničkih djela, koji iznose mišljenja i istine, a Handke je iznio istinu o ratu u BiH i stradanju i srpskog i bošnjačkog naroda te da nije počinjen genocid u Srebrenici, jer da je to učinjeno, Bošnjaka ne bi bilo na ovom prostoru, a oni i dalje slobodno žive u ovom mjestu”, naglasio je Pavlović.

On očekuje da će ova inicijativa naići na podršku i da će Skupština Općine Srebrenica prihvatiti inicijativu “Istočne alternative”, koja je spremna da o svom trošku postavi nove table na svim kućama i zgradama u ulici Petera Handkea.

SDP osudio provokaciju u Srebrenici: Postavljanje plakata Handeka je mržnja ili politički diktat

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je osudila današnju provokaciju u Srebrenici postavljanjem tabli s nazivom ulice Petra Handkea kazavši da institucije Republike Sprkse moraju konačno krenuti u proces suočavanja stanovništva s ratnom prošlošću.

“Neobjašnjiva je potreba da neko, za koga smo sigurni da nije sklon čitanju književnosti, iz obijesti i mržnje provocira sugrađane, osim ako se ne radi o političkom diktatu. Stoga, put uspostave normalnog života u Srebrenici kreće od institucionalnog suzbijanja ovakvih pojava i sankcija u slučaju kršenja zakona, kakvih je bilo i ranije”, rekli su.

Ističu da provociranje žrtava genocida lijepljenjem plakata sa imenom negatora genocida Petera Handkea spada u najprizemnije neljudsko ponašanje, “kojim se, sa očitom patološkom mržnjom Istočne alternative, želi pokazati žrtvama da ne postoji kajanje niti solidarnost zbog svega preživljenog”.

“SDP BiH zbog toga želi poručiti da će ustrajati u namjeri da Zakon o podršci povratnicima u Srebrenici zaživi u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH što će biti najbolji dokaz i konkretna pomoć Srebreničanima da nisu sami”, rekli su.

Kažu da su više puta upozoravali da vođenje političkih prepirki iz Sarajeva samo otežava situaciju u Srebrenici, prenosi Klix.

(E.M)