Sport 30.10.2018.

NA OSNOVU OSTVARENIH REZULTATA Gradske stipendije za devet najuspješnijih sportista

ČITANJE: 1 minuta

Po prvi put, Grad Banja Luka će od 1. januara iduće godine stipendirati devet najuspešnijih sportista, koji su naknadu iz gradskog budžeta stekli zahvaljujući sportskim uspjesima u ovoj godini.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac izjavio je da će ove stipendije biti dodjeljivane na osnovu novog pravilnika o kategorizaciji sportista. On je naglasio da se na ovaj način žele da stimulišu najuspješnije sportiste, i to isključivo na osnovu postignutih rezultata.

-U skladu sa pravilnikom, predložen je spisak kategorisanih sportista, i to dvoje sportista prvog razreda – seniora, te sedam sportista prvog razreda – juniora – kazao je Banjac i dodao da su sportisti razvrstani u četiri kategorije: zaslužni sportista, sportista internacionalnog razreda, sportista prvog razreda i sportista drugog razreda.

Njihova kategorizacija izvršena je na osnovu programa razvoja gradskog sporta za period od 2018. do 2022. godine.

Načelnik Banjac ističe da je osnovni cilj kategorizacije da se, kroz sistemska rješenja, pruži puna podrška najboljim sportistima u njihovom daljem usavršavanju i napretku.

-Kategorizacija sportista vrši se na osnovu postignutih rezultata u periodu od 1. jula protekle godine do 1. jula tekuće godine, a za narednu budžetsku godinu, a sportisti su se, od 2. do 16. jula ove godine, mogli prijaviti za kategorizaciju–  naveo je Banjac.

Ukupna sredstva za kategorizaciju sportista u idućoj godini iznose 18.600 KM, a iz nadležnog odjeljenja poručuju da će ovakva praksa biti nastavljena i u narednim godinama.

(Foto:Ilustracija)