Vijesti 16.10.2022.

Na Palama služen pomen za 28 radnika preduzeća “Famos-Koran”

ČITANJE: 2 minute

Na Palama je danas služen pomen za 28 radnika preduzeća “Famos-Koran” koji su kao borci Vojske Republike Srpske poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović rekla je novinarima da je služen pomen za 25 poginulih radnika preduzeća “Famos” i tri bivša radnika “Fabrike motora specijalne namjene” /FMSN/ Koran.

“Ovo je jedini način da njihovo besmrtno djelo preživi i da oni u sjećanju potomaka žive vječno. Djela boraca su to i zaslužila, a i oni sami. Svi oni koji su ih poznavali znaju da su to bili sjajni ljudi, veliki domaćini i da bi bilo krajnje teško i nevjerovatno da jedan narod može zaboraviti takve junake kao što je imao srpski narod”, poručila je Gavrilovićeva. Ona je navela da je paljanskoj Boračkoj organizaciji u planu da spomen-ploču za radnike koja se nalazi u kapeli kod “Fabrike motora specijalne namjene” premjeste kod spomenika radnicima “Famosa”, jer je objekat prenamijenjen i ima novoga vlasnika.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je važna kultura sjeća i govoriti mlađim generacijama o borcima koji su dali svoje živote za odbranu Republike Srpske. Jugović poručuje da se u ovim teškim vremenima, kada je situacija na čitavom Balkanu komlikovana, moraju okupljati i braniti Republika Srpska jer je to mjesto u kome svi slobodno žive, a upravo sa ovakvih skupova šalje se takva poruka.

“Obaveza države je da nađe dodatni resurs, zbrine sve porodice poginulih boraca i oduži se ljudima koji su dali svoje živote za odbranu Republike Srpske”, rekao je Jugović. Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je na sarajevsko-romanijskom ratištu poginulo 4.511 boraca a stradalo je još 2.667 civila.

“Srpski narod je stalno u nekim iskušenjima, pogotovo sada u svjetlu strateških pomjeranja i dešavanja i zato mislim da više nego ikada trebamo sabornost, znanje, pamet i nacionalni konsenzus kako bi se sačuvalo ono što se dobilo u Dejtonu, očuvalo u ratu i za šta su ljudi položili svoje živote”, istakao je Koroman. Slavka Brezo, čiji je suprug Željko poginuo 30. aprila 1994. godine u akciji kod Goražda, kaže da je obilježavanje ovih datuma od velikog značaja za porodice poginulih boraca.

Cvijeće na spomenike nekadašnjim radnicima “Famosa” i na spomen-ploču radnicima “Fabrike motora specijalne namjene” položili su članovi porodica poginulih boraca, a vijence predstavnici opštine Pale, grada Istočno Sarajevo i SUBNOR-a.

(Z.M/Srna)

Oznake: Famos-Koran, Pale, pomen