Vijesti 18.05.2021.

Na “Plavi telefon” više od 3.000 poziva

ČITANJE: 2 minute

Savjetodavna linija za djecu i mlade “Plavi telefon” od početka godine primila je više od 3.000 poziva i 10 prijava sumnji na nasilje nad djecom, što je duplo više nego u istom periodu lani, saopšteno je iz banjalučkog Udruženja “Nova generacija”.

Iz ovog udruženja rekli su da je “Plavi telefon” produžio radno vrijeme za pet časova, te da je dostupan svakim radnim danom od 9.00 do 22.00 časa.

“Na ovaj korak odlučili smo se zbog povećanog obima aktivnosti, ali i velikog broja poziva van radnog vremena”, naveli su iz Udruženja “Nova generacija”, koje je pokrenulo ovu uslugu prije osam godina.

Iz Udruženja su dodali da su od početka godine imali više od 900 poziva van radnog vremena, što govori da su građanima potrebni dodatna psihološka pomoć i podrška.

“U ovom periodu, kada su djeca, porodice, ali i odrasle osobe zbog pandemije kovida 19 izložene svakodnevnom stresu važno je da imaju pristup kvalitetnim uslugama savjetovanja, podrške i zaštite što im povećanjem dostupnosti naše usluge želimo i omogućiti”, istakli su iz “Nove generacije”.

“Plavi telefon” omogućava svim licima iz BiH besplatno i anonimno savjetovanje putem telefona 080-05-03-05 ili četa i mejla koji se nalaze na veb-stranici “Plavi telefon” /plavitelefon.ba/.

“Građani mogu da nam se obrate ukoliko imaju bilo kakav problem o kojem žele da razgovaraju i sa našim savjetnicima podijele kako se osjećaju. Na pozive odgovaraju obučeni savjetnici, diplomirani psiholozi, pedagozi i socijalni radnici”, naveli su iz “Nove generacije”.

U saopštenju se dodaje da je usluga “Plavi telefon” pokrenuta 2013. godine, te da je primljeno 24.400 poziva i upućeno više 110 prijava sumnji na nasilje nad djecom.

“Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a zahvaljujući kompaniji `M:tel`, pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje nas djeca pozivaju”, poručili su iz Udruženja “Nova generacija”.

Aktivnosti koje sprovodi “Plavi telefon” dio su regionalnog projekta ublažavanja socio-ekonomskog uticaja kovida 19 na djecu na prostoru zapadnog Balkana i Turske, koji finansiraju EU i Unicef BiH.

(Srna, E.M)