Vijesti 11.12.2022.

Na području Gradiške, Prijedora i Dubice povećana količina vode na kolovozima

ČITANJE: 4 minute

U većem dijelu Republike Srpske i Federacije BiH saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a zbog obilnih padavina tokom noći na području Gradiške, Prijedora i Kozarske Dubice, na putevima je povećana količine vode.

Svi magistralni pravci u Republici Srpskoj su prohodni, a otežano je kretanje na lokalnim putevima uz rijeke Jablanicu i Miloševac.

Zbog izlivanja rijeke Japre na regionalnom putu Budimlić Japra – Blagaj Japra u Mjestu Suhača, potpuno je obustavljen saobraćaj.

U mjestu Gornji Podgradci na mostu preko rijeke Bukovice na lokalnom putu obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Na području Novog Grada za teretna vozila privremeno je obustavljen saobraćaj zbog zapriječenog drveta na magistralnom putu Novi Grad – Prijedor u ulici Banjalučka u Novom Gradu, dok su putnička vozila preusmjerena kroz Radničku Ulicu.

U toku dana se očekuje zvršetak radova na normalizaciji saobraćaja.

Na području FBiH ugaženog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na putnim pravcima Bihać – Ključ, Bosanski Petrovac – Drvar i Glamoč – Mliništa.

Zbog većih količina vode na kolovozu sporije se saobraćaj odvija na dionicama u sjeverozapadnim krajevima, posebno na području Bosanske Otoke.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske upozoravaju na povećanu opasnost od odrona i vozačima savjetuju maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Režim saobraćanja izmijenjen je zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola, kao i zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška.

Povremene kratkotrajne obustave i izmjene u saobraćaju zbog rekonstrukcije raskrsnice aktuelne su na magistralnom putu Sokolac – Podromanija, na lokalitetu ukrštanja sa Ulicom cara Lazara u mjestu Sokolac.

U toku je rekonstrukcija na dionici magistralnog puta Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja i postavljena privremena saobraćajna signalizacija.

Na dionici magistralnog puta Foča – Goražde u mjestu Filipovići saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom, zbog aktiviranog klizišta.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se i na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

I na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik-Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zbog opasnosti od klizišta zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak, i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila preusmjerena su preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja. Zabrana se ne odnosi na vozila Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik”.

Na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj jedan izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja radi isključivanja i uključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet-ce” od mosta Rudanka, uključujući most, do tunela Putnikovo brdo dva.

Na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor, saobraćaj će se odvijati uz izmijenjen režim vožnje.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar – Rudo zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase iznad 10 tona, dok je za putnička vozila ograničena brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase iznad 30 tona na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela tokom dana saobraća se naizmjenično jednom trakom. Od 22.00 do 6.00 časova saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Sarajevo – Vogošća u ulici Alipašina /od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip/ vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac kroz ulicu Jukićeva.

Sporije zbog radova saobraćaj se odvija i na dionici auto-puta Zenica sjever – Zenica jug, kao i na magistralnim putevima Živinice – Stupari, Bihać – Bosanski Petrovac, Jajce – Crna Rijeka i Doboj – Maglaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(Srna)