Vijesti 09.03.2016.

Na području Sarajeva radi oko 50 nelegalnih vrtića

ČITANJE: 1 minuta
vrtic
U Sarajevu postoji tek 17 privatnih vrtića koji imaju dozvolu za rad, dok ih je oko 50 koji rade ilegalno ili imaju tek minimalne dozvole, piše NAP.

Karim Hebib, osnivač i direktor igraonice i vrtića “Tvornica radosti” kaže za NAP kako se to ne smije posmatrati samo kao problem koji kroz sivo tržište izvlači novac. Stvar je mnogo ozbiljnija. Ugroženi su dječji životi.

– Županijske inspekcije moraju zauzeti drugačiji stav kada je riječ o ovom problemu. Umjesto da zatvaraju ilegalne vrtiće, inspekcije strogoću treniraju na 17 legalnih ustanova- kaže Hebib.

Sarajevo definitivno ima problem s vrtićima. Nedostaje legalnih ustanova i pravih subvencija.

JU “Djeca Sarajeva” ima 25 vrtića koje pohađa oko 5.500 djece. Ali, svake godine više od 400 djece, zbog pretrpanosti, ne bude primljeno u javne vrtiće.

Roditelji se teže odlučuju za upis u privatne vrtiće jer su skuplji od javnih. Za to vrijeme cvijeta sivo tržište. Vrtići se otvaraju u stanovima ili neuslovnim prostorima.

– Roditelji u javnim vrtićima plaćaju oko 160 KM za dijete, isto toliko za njih plaća SŽ, kao subvenciju. Privatne vrtiće nitko ne subvencionira pa je cijena veća i kreće se do 295 KM. Problem prenatrpanosti javnih vrtića u Sarajevu može se riješiti tako da SŽ preusmjeri dio djece prema privatnim vrtićima, i za njih takođe plati subvenciju. Na taj način izbjegli bi i sivo tržište u Sarajevu- kaže Hebib.

(Agencije)