Vijesti 07.12.2018.

NA POKLON STIPENDIJA Sanja, prvo dijete u RS rođeno zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji, sutra slavi 15. rođendan

ČITANJE: 1 minuta

Prije tačno 15 godina rođena je prva beba začeta postupkom vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj. 

Banjalučanka Sanja Vučić tako sutra, 8. decembra, puni 15 godina, a ime je dobila po doktorki Sanji Sibinčić koja je začetnik vantjelesne oplodnje u RS i osnivač Zdravstvene ustanove za liječenje neplodnosti “Medico-S”.

– Datum kada je na svijet došla naša prva beba predstavlja svojevrsni praznik cijelom “Medico-S” timu, te smo odlučili da našoj Sanji darujemo poseban rođendanski poklon. S obzirom na to da je učenik srednje medicinske škole odlučili smo da joj obezbijedimo mjesečnu stipendiju tokom srednje škole, a ako bude željela da nastavi školovanje, rado ćemo je i u tome podržati – ističe generalni direktor “Medico-S” Sanja Sibinčić.

Školarinu za djevojčicu obezbijedila je ova zdravstvena ustanova, koja je od maja ove godine dio grupacije “Pronatal” iz Češke.

– Zahvaljujem se doktorici Sanji i cijelom Medico-S timu na iznenađenju koje su mi priredili. Moja ljubav prema medicini vjerovatno je određena i mojim rođenjem, a osim stipendije otvorena mi je mogućnost da praktični dio nastave obavljam u klinici. Ako odlučim da studiram, možda ću krenuti stopama doktorke Sanje – kaže slavljenica Sanja Vučić.

Od prvog postupka vantjelesne oplodnje, koji je izveden 2003. godine, Republika Srpska je do danas dobila 1.115 beba koje su na svijet došle zahvaljujući ovom postupku, a prema ostvarenim rezultatima, odnosno broju iznesenih trudnoća, ova ustanova ne zaostaje za razvijenim zemljama.

Kako navode iz ove ustanove, kruna rada, upornosti i zalaganja stručnjaka ove ustanove nakon 15 godina izvanrednih rezultata uslijedila je ove godine kada je “Medico-S” postala prva klinika van granica EU sa kojom je “Pronatal” uspostavio saradnju.

(Srpskainfo)