Vijesti 08.02.2016.

Na pola puta do ukidanja “bijelog hljeba”

ČITANJE: 2 minute
bijeli hljeb
Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa ukidanje tzv. bijelog hljeba, međutim radi se o prvom čitanju i veliko je pitanje kada će i da li će ovaj zakon uopšte zaživjeti u praksi.

Na sutrašnjoj sjednici Doma naroda parlamenta BiH predloženi zakon sasvim sigurno dobiće potrebnu većinu, nakon čega slijedi drugo čitanje zakona, ali po svemu sudeći i njegovo usklađivanje sa još nekim zakonima koji regulišu praktično istu oblast.

Protiv paušalnih rješenja, odnosno predloženog zakona kojim se ukida “bijeli hljeb” su delegati HDZ-a u Domu naroda parlamenta BiH, tako da su Ljilja Zovko i Zdenka Džambas i juče na sjednici Komisije za finansije i budžet bili uzdržani.

-Nismo protiv ukidanja ‘bijelog hljeba’ i bili smo uzdržani kao što ćemo biti i na sjednici Doma naroda jer imate i drugih zakona koje treba uskladiti. Neka sad zakon ide ovako predložen pa ćemo vidjeti u drugoj fazi kako će se stvari odvijati- rekla je juče Zovko.

Inače, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa ukidanje tzv. bijelog hljeba, odnosno primanja zvaničnika i nakon što im istekne mandat usvojen je u Predstavničkom domu parlamenta BiH još krajem februara prošle godine, ali do danas nije razmatran u Domu naroda parlamenta BiH.

Razmatranje na juče održanoj sjednici Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH inicirao je Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, koji će na današnjoj sjednici i predložiti uvrštanje ove tačke na dnevni red sjednice.

Dragutin Rodić, član Komisije za finansije i budžet Doma naroda i srpski delegat u Domu naroda, juče je rekao da ne želi da prejudicira ishod glasanja, ali da je potrebno da se okonča procedura predloženog zakona.

-Od sredine prošle godine razgovara se o sveobuhvatnim rješenjima pitanja plata i naknada u institucijama BiH, ali nema nagovještaja integralnog rješenja ovog problema- rekao je Rodić.

Predloženom izmjenom Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH briše se odredba prema kojoj izabrani i imenovani funkcioneri na nivou BiH imaju pravo na platu godinu dana po isteku mandata.

(NN)