Vijesti 12.08.2016.

Na polaganje testova za vozački ispit čekaju po mjesec dana

ČITANJE: 2 minute

Kandidati za polaganje vozačkog ispita u Banjaluci čekaju više od mjesec dana kako bi polagali testove zbog premalog broja zakazanih termina, tvrde vlasnici auto-škola.

To im pravi veliki problem jer im vozila zjape prazna i parkirana pošto kandidati nisu položili teorijski dio ispita, dok sa druge strane budući vozači imaju problem sa organizacijom obaveza i vremena. Kako tvrde, resorno ministarstvo, u ovom slučaju Ministarstvo prosvjete i kulture RS ne odobrava predsjedniku ispitne komisije da formira više grupa i zakaže dodatne termine za polaganje iako kadrovski i organizaciono prostora za to ima.

“Ispitni centar ima sasvim dovoljno ispitivača, ali od toga nema velike koristi jer ih Ministarstvo neće da plati za dodatne termine iako su kandidati unaprijed uplatili po 50 maraka”, rečeno nam je u auto-školi “Mir”.

Ostoja Todorić, vlasnik auto-škole “Todorić”, kaže kako su mnogi isplanirali svoje odmore i raspust upravo kako bi položili testove, ali da zbog velike gužve od toga nema ništa.

“Neko je odredio termine i bez obzira na broj kandidata ne želi da ih mijenja i dopuni. To vam je isto kao kada biste, primjera radi, došli u pekaru i platili hljeb, a tamo vam kažu da po njega možete doći za tri dana”, smatra Todorić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli su nam juče kako je povećan broj prijava za polaganje testova, ali i da se ispiti  organizuju blagovremeno i u roku predviđenom Pravilnikom o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozača motornih vozila.

“Kandidatima koji polažu testove omogućeno je još nekoliko dodatnih rokova, kao i polaganje testova putem računara, te svi kandidati koji se odluče za ovakav vid polaganja ispita imaju mogućnost da to učine u kraćem vremenskom roku”, poručili su u Ministarstvu.

Oni tvrde kako u ovom trenutku ne postoji utvrđena potreba za dodatnim terminima ispita, a ukoliko se broj prijava bude povećavao, biće uvedeni i dodatni termini ispita.

(Nezavisne)