Vijesti 18.07.2016.

Na pomolu i treći besplatan pokušaj vantjelesne oplodnje

ČITANJE: 3 minute

Parovi u Srpskoj koji vode bitku protiv steriliteta od iduće godine trebalo bi da imaju na raspolaganju i treći besplatan pokušaj vantjelesne oplodnje.

Fond zdravstvenog osiguranja RS trenutno svim parovima kojima je to jedina mogućnost začeća finansira dva procesa vantjelesne oplodnje. Međutim, najvjerovatnije stiže još jedna šansa za roditeljstvo o trošku države.

– S obzirom na veoma dobre rezultate ovog projekta i njegovu humanu komponentu, nastojaćemo da obezbijedimo novac u idućoj godini i za treći pokušaj vantjelesne oplodnje – rekli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ističu da je u posljednje tri godine za finansiranje vantjelesne oplodnje izdvojeno 7,2 miliona maraka.

– Od 2007. godine postupkom vantjelesne oplodnje rođeno je više od 800 novorođenčadi u Srpskoj – rekli su u Ministarstvu zdravlja podsjetivši da je inicijativa za finansiranje drugog pokušaja vantjelesne oplodnje potekla od predsjednika RS Milorada Dodika.

Zbog činjenice da sve više parova ne može prirodnim putem steći potomstvo mnoge opštine su ove godine odlučile da finansiraju treći postupak vantjelesne oplodnje. Ministar porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović je rekla da će ove godine 51 lokalna zajednica finansirati treći postupak vještačkog začeća. Saki peti bračni par, kako ističe Davidovićeva, ima problema sa sterilitetom i to najviše zbog činjenice da se sve kasnije odlučuju na potomstvo.

– Mladi treba da nađu snagu i uhvate se u koštac sa problemima, a ne da puste da prolazi vrijeme u kojem treba da osnuju porodicu – smatra Davidovićeva.

Banjaluka od 2009. godine sufinansira troškove jedne procedure vantjelesne oplodnje.

– Za sufinansiranje trećeg postupka vantjelesne oplodnje u ovoj godini izdvojićemo 30.000 maraka – rekli su u Gradskoj upravi Banjaluka.

I Prijedor će za parove koji vode bitku sa sterilitetom ove godine izdvojiti 30.000 maraka. Uslov je da supružnici budu iz tog grada i da posjeduju medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da im je preporučen tretman vantjelesne oplodnje.

– Lani smo sufinansirali treći postupak vantjelesne oplodnje za 11 parova za šta je izdvojeno 27.500 KM. Ovaj projekat sprovodimo od 2012. godine – istakli su u Gradskoj upravi Prijedor.

Gradska uprava Bijeljina već pet godina sufinansira postupak vantjelesne oplodnje. Za te namjene lani su dali 14.500, a ove godini za podsticanje nataliteta neplodnim parovima će dodijeliti 20.000 maraka.

Doprinos u podizanju nataliteta želi dati i Univerzitetski klinički centar (UKC) RS čije rukovodstvo planira uvesti procedure vantjelesne oplodnje.

– Trenutno se analiziraju najprihvatljiviji modeli za zdravstveni sistem, a u interesu UKC je kompletiranje svih usluga. Konačnu odluku o stvaranju uslova za uvođenje ove procedure očekujemo uskoro – rekli su u UKC.

Postupak vantjelesne oplodnje sada je moguće sprovesti jedino u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medico's” u Banjaluci, a jedna procedura košta oko 5.500 maraka.

– U slučaju da se postupak ne može obaviti u toj ustanovi, snosimo troškove zahvata koji se rade izvan RS. Lani smo odobrili 40 tih postupaka – kažu u Fondu zdravstva RS i pojašnjavaju da zahtjev za prvi i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje mogu podnijeti svi parovi kojima je ta procedura jedina mogućnost začeća, a uslov za odobrenje je dokazan sterilitet.

Zakon

Ministarstvo zdravlja i socijalne RS ima u planu donijeti poseban zakon koji bi tretirao postupak vantjelesne oplodnje, a trenutno je to pitanje regulisano pravilnikom.

– Imenovana je komisija za izradu zakona o liječenju neplodnosti postupkom biomedicinski potpomognute oplodnje, od kojeg se očekuje da će biti preciznije definisana sva pitanja u vezi sa liječenjem neplodnosti – rekli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Broj odobrenih zahtjeva za besplatnu vantjelesnu oplodnju

2016. godina

202 do sada odobrena

147 prvi pokušaj

55 drugi pokušaj

2015. godina

408

299 prvi pokušaj

109 drugi pokušaj

2014. godina

445

277 prvi pokušaj

168 drugi pokušaj

2013. godina

517

321 prvi pokušaj

196 drugi pokušaj

(Glas)