Vijesti 18.05.2020.

NA POMOLU RAZDOR IZMEĐU DVIJE CRKVE: Poruka mitropolita Hrizostoma pokrenula dodatnu raspravu u javnosti

ČITANJE: 2 minute

Osim što je podijelila javnost i građane u BiH, misa za blajburške žrtve, koja je održana u subotu u Sarajevu, unijela je dodatni razdor i između dvije hrišćanske crkve – Katoličku i Srpsku pravoslavnu crkvu. 

Iz Mitropolije dabrobosanske poručili su da se “dovođenjem Blajburga” u Sarajevo trajno zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom, te lično njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma s kardinalom Vinkom Puljićem.

– Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. Kako ići zajedno? Ja na Stari Brod na Drini da plačem i oplakujem žrtve Jure Francetića, a kardinal dovodi Blajburg u Sarajevo. E, pa to ne ide zajedno! Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana, niti bilo kakvih drugih odnosa – poručio je nedavno mitropolit Hrizostom.

Ova poruka mitropolita Hrizostoma otvorila je dodatnu raspravu u javnosti oko toga da li je na pomolu novi razdor između dvije crkve u BiH.

Politikolog Velizar Antić kaže za Srpskainfo da je u posljednje vrijeme urađeno mnogo na poboljšanju odnosa SPC i Katoličke crkve, te da ne vjeruje da će ih subotnja misa trajno narušiti.

Podsjeća da je period poboljšanja odnosa dvije crkve naročito intenzivan od izbora pape Franje na čelo Rimokatoličke crkve.

– Međutim, ma koliko SPC popravljala odnose na relaciji s Vatikanom, ovakvi potezi biskupa u Sarajevu sasvim sigurno idu u pravcu narušavanja povjerenja i boljih odnosa. Dakle, niži nivoi organizacije RKC ne prate želju Vatikana za poboljšanje odnosa ove crkve s pravoslavljem – ocjenjuje Antić.

On, međutim, vjeruje da će sveukupni odnosi između pravoslavnih crkava s Vatikanom nastaviti da se razvijaju u duhu popravljanja odnosa.

– Upravo zbog toga će, sasvim sigurno, u budućnosti upravo na Vatikanu biti mnogo veća odgovornost da biskupe svoje crkve u Hrvatskoj i BiH upozori da ovakvi potezi nikako nisu u skladu s politikom koja se vodi u Vatikanu, a odnosi se na poboljšanje odnosa između dvije hrišćanske crkve – poručuje Antić.

(Srpskainfo)