Svijet 28.03.2021.

Na pomolu rješenje: Velika Britanija i Evropska unija blizu sporazuma o vakcinama

ČITANJE: 1 minuta

Velika Britanija je blizu postizanja sporazuma o vakcinama protiv virusa korona sa EU čime će biti uklonjena prijetnja prekida isporuka doza Londonu, piše britanski dnevnik Tajms.

List navodi da će, prema ovom sporazumu, EU ukloniti prijetnju o zabrani izvoza vakcine “fajzer/bajontek” u Britaniju.

– Zauzvrat, britanska administracija saglasiće se da će se uzdržati od određenih dugoročnih isporuka vakcina “astra zeneka”, koje su trebale biti izvezene iz postrojenja u Holandiji, a koje je pod kontrolom kompanije “Haliks” – piše list.

Međutim, EU nikada nije prijetila zabranom izvoza vakcina već je samo saopšteno da bi mogla blokirati određene isporuke vakcina u zemlje koje imaju veću stopu imunizacije ili ne izvoze doze u evropski blok.

Jedan od izvora EU rekao je da su razgovori sa Britanijom na početku, da tokom vikenda nisu predviđeni, te da isporuka doza vakcina iz “Haliksa” nije dio pregovora.

Drugi izvor iz EU ranije je izjavio da blok ne namjerava da sa Britanijom dijeli supstancu za vakcinu iz “Haliksa”, koji je, prema određenim pretpostavkama, već pripremio oko 15 do 20 miliona doza i može mjesečno da proizvodi oko pet miliona vakcina.

Britanija je ranije odbijala da sa Briselom dijeli doze proizvedene u dva britanska postrojenja “Astra Zeneka”.

Evropska agencija za lijekove juče je odobrila doze proizvedene u postrojenju “Haliks” u Holandiji, te u njemačkom Marburgu, gdje se radi na vakcinama “Bajontek/Fajzer”.

(Srna/A.M.)