Vijesti 04.10.2016.

Na predavanje neće ni po cijenu oduzete vozačke dozvole

ČITANJE: 3 minute

Vozači koji zbog prikupljenih kaznenih bodova budu pozvani na predavanje o posljedicama nepoštivanja saobraćajnih propisa vrlo rijetko se na njih i odazivaju, te zbog toga ostaju bez vozačkih dozvola.

Na predavanje zbog prikupljenih najmanje sedam kaznenih bodova za protekle dvije i po godine upućeno je gotovo 500 vozača, od čega je samo za prvih osam mjeseci 2016. poziv dobilo 140 vlasnika četvorotočkaša.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS kažu da se veliki broj vozača, uprkos pozivima policije, nije odazvao predavanju, zbog čega im je privremeno oduzeta vozačka dozvola.

Istakli su da je riječ o predavanju o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja ili nepoznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS.

Prema podacima MUP-a RS, od 140 poziva za prvih osam mjeseci ove godine, predavanje je odslušalo svega 46 vozača.

– Vozačka dozvola je privremeno oduzeta 51 vozaču koji se nisu odazvali na predavanje ili nisu priložili dokaz o plaćenim troškovima za prisustvo predavanju – objasnili su u MUP-u RS.

Dodali su da je u istom periodu 18 lica imalo više od sedam kaznenih bodova prije sticanja prava na upravljanje vozilima, odnosno oni koji nemaju vozačku dozvolu.

Samo godinu ranije, iz istog razloga, poziv je otišao na 131 adresu, a predavanje je odslušalo svega 46 vozača, dok je ostalima oduzeta dozvola.

– U istom periodu evidentirana su 22 vozača koja nisu imala položen vozački ispit, a napravili su više od sedam kaznenih bodova – istakli su u MUP-u RS.

Daleko najviše vozača na ova predavanja upućeno je 2014. godine, kada je pravilnik koji reguliše proces organizacije predavanja ili ponovne provjere poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja stupio na snagu.

– Te godine na ovo predavanje upućena su 184 vozača, od čega je samo njih 62 odslušalo. Zbog toga su bez vozačke dozvole ostala 122 vozača – kazali su u MUP-u.

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS ističu da bi za vozače koji odbijaju ovo predavanje trebale rigoroznije kazne.

– Mnogo je danas vozača koji voze pod dejstvom alkohola, mada ne manjka ni onih koji prekoračuju brzinu. Nažalost, ti podaci ne pokazuju stvarno stanje, zato što je vjerovatnoća da će pijani vozač biti zaustavljen jedan naprema devet. Tako da su stvarni rezultati mnogo lošiji – rekao je predsjednik Udruženja Milenko Jaćimović.

Alkohol

Vozači kod kojih se utvrdi da imaju od 0,3 do jednog promila alkohola u krvi moraju da plate kaznu od 50 KM i dobijaju jedan kazneni bod. Za prisustvo od jednog do dva promila alkohola predviđena je kazna od 100 KM, dva kaznena boda i mjesec zabrane upravljanja motornim vozilom. Za prisustvo više od dva promila kazna je 400 KM, dva kaznena boda i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom od dva mjeseca.

Kada je riječ o brzini, raspon kazne za prekoračenje brzine van naseljenog mjesta je od 30 do 100 KM, a u naseljenom mjestu od 40 do 400 KM.

Bodovi

Kazneni bodovi za saobraćajne prekršaje zastarijevaju poslije godinu, odnosno brišu se iz baze. Taj period se računa od trenutka kada vozačima za učinjene prekršaje bude uručen nalog.

2016. GODINE

* 140 poziva upućeno

* 46 odslušalo

* 51 ostao bez vozačke dozvole

2015. GODINE

* 131 poziv upućen

* 46 odslušalo

* 66 ostalo bez vozačke dozvole

2014. GODINE

* 184 poziva upućeno

* 62 odslušalo

* 122 ostalo bez vozačke dozvole.

(Glas Srpske)