Svijet 16.12.2020.

NA PRIJEDLOG RUSIJE: Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma

ČITANJE: 1 minuta

Generalna skupština UN usvojila je većinom glasova rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma, koju je predložila Rusija, objavljeno je na Tviter nalogu Misije Rusije u UN.

Iz ruske Misije pri UN ističu da je rezoluciju pod nazivom “Borbra protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koji doprinose eskalaciji savremenog rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i druge povezane netrpeljivosti”, podržalo 130 zemalja, protiv su bile SAD i Ukrajina, a 51 zemlja uzdržana.

Rezolucijom se preporučuje zemljama da preduzmu odgovarajuće konkretne mjere, uključujući u zakonodavnoj i obrazovnoj oblasti, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama o ljudskim pravima, kako bi spriječile preispitivanje ishoda Drugog svjetskog rata i negiranje zločina protiv čovječnosti i počinjenih ratnih zločina za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Autori dokumenta najoštrije osuđuju incidente povezane sa veličanjem i propagandom nacizma, između ostalog, ispisivanjem grafita i crteža pronacističkog sadržaja, uključujući i na spomenicima žrtvama Drugog svjetskog rata, prenio je “Sputnjik”.

Rezolucija poziva države da svim odgovarajućim sredstvima eliminišu sve oblike rasne diskriminacije, ako okolnosti to zahtjevaju i zakonski.

Osim toga, u dokumentu se osuđuje upotreba obrazovnih materijala, kao i retorika u toku obrazovanja, koji promovišu rasizam, diskriminaciju, mržnju i nasilje na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, religije ili uvjerenja.

(Srna)

Oznake: Rusija, UN