Vijesti 20.01.2021.

NA PRIJEDLOG VETERANA SRPSKE: Vlada formirala radnu grupu za poboljšanje položaja boračkih kategorija

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske je, na prijedlog Udruženja “Veterani Republike Srpske”, formirala radnu grupu za analizu i poboljšanje položaja boračke populacije u Republici Srpskoj, izjavio je Srni predsjednik ovog udruženja Zoran Miljanović.

Miljanović je rekao da radna grupa kojom rukovodi pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić sa svojim pravnim timom već radi na obradi materijala.

– Mi smo već dobili nalog od Graonića da sve ove organizacije do 1. februara dostave svoje prijedloge, a poslije toga će biti sazvan prvi sastanak radne grupe s ciljem poboljšanja položaja boračke populacije u Republici Srpskoj – naveo je Miljanović.

Miljanović je rekao da će resorno ministarstvo, nakon što dobije sve prijedloge organizacija, procijeniti da li će se ići na izmjene i dopune Zakona o pravima boraca i ratnih vojnih invalida ili na donošenje potpuno novog zakona.

On je dodao da radnu grupu čine predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata koje imaju status udruženja od javnog interesa, a to su: Boračka organizacija Republike Srpske, Udruženje “Veterani Republike Srpske”, Republička organizacija porodica poginulih boraca i nestalih civila, Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Udruženje “Udas”.

Miljanović je ranije izjavio da je Udruženje “Veterani Republike Srpske” zatražilo da najkasnije do 20. januara bude formirana radna grupa za analizu i poboljšanje položaja boračke populacije u Republici Srpskoj.

On je tada rekao da su tri osnovna cilja “Veterana Republike Srpske” da borci odbrambeno-otadžbinskog rata postanu ustavna kategorija, odnosno da budu pod direktnom zaštitom Republike Srpske, zatim izmjena Zakona o pravima boraca i revizija boračkih prava.

(Srna/ N.S)