Na računu Fonda solidarnosti 1.745.478 KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.

Vršilac dužnosti direktora Fonda Јasminka Vučković rekla je da je Fond opravdao svoje postojanje i funkciju, stekao povjerenje i podršku javnosti, te da postoje dovoljna sredstva da se odgovori na opravdane zahtjeve za liječenje i stekli se uslovi da prestane potreba za humanitarnim akcijama.

Vučkovićeva je na današnjoj radionici za medijske radnike o funkcionisanju zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj apelovala na sve da se prvo za pomoć obrate u Fond zdravstvenog osiguranja i Fond solidarnosti.

Ona kaže da je zaključno sa 16. februarom zaprimiljeno 1.158 zahtjeva za oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa za Fond solidarnosti, koji se obračunava u iznosu od 0,25 odsto na neto plate i koji jedan od izvora prihoda Fonda.

“To je 0,42 odsto zaposlenih, od ukupno 269.693 koji su prijavljeni na zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj”, rekla je Vučkovićeva.

Ona je podsjetila da Fond obezbjeđuje sredstva iz budžeta Republike Srpske te opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto, pet odsto od cijene kupljenog službenog putničkog vozila /osim vozila MUP-a Republike Srpske i zdravstvenih ustanova/, te donacija privrednih društava, preduzetnika i pojedinaca.

Vučkovićeva je najavila da će se u narednom periodu nastaviti sa traženjem više izvora finansiranja, modalitete za redovne uplate doprinosa, te uspostavljanjem saradnje sa predstavništvima u inostranstvu, vjerskim zajednicama i slično.

Ona je podsjetila da je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan s ciljem da se za djecu do 18 godina omogući liječenje u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, niti u ustanovama izvan Republike Srpske sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor o saradnji.

Dvodnevnu radionica za medijske radnike o funkcionisanju zdravstvenog sistema u Republici Srspkoj, koja je završena danas, organizovalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Tokom radionice prezentovana su ulaganja u zdravstveni sektor od 2006. do 2017. godine, govorilo se o sistemu socijalne, porodične i dječije zaštite te javnom zdravstvu u Srpskoj uopšte.

Rukovodilac Odsjeka za bolničku zaštitu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović ukazao je na potrebu uspostavljanja partnerskog odnosa sa medijima kako bi se zajednički radilo na promociji zdravlja i prevenciji bolesti, s obzirom da nivo znanja o zdravlju kao i sama primjena tih znanja nisu na zadovoljavajućem nivou.

On kaže da Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da zdravstveni sistem sa svega 15 odsto utiče na zdravlje stanovnika i ukazao na potrebu da se građani moraju aktivnije uključiti za unapređenje svog zdravlja.

(Srna)

Propusti u svakom trećem vrtiću

Prosvjetna inspekcija u Srpskoj lani je u gotovo svakoj trećoj kontrolisanoj predškolskoj ustanovi utvrdila propuste u radu.

E-udžbenici neće uskoro pred đake

Đaci u osnovnom obrazovanju u Republici Srpskoj još dugo će nositi đačke torbe, u kojima će biti udžbenici, radne sveske, vježbanke i školski pribor, jer nadležni kažu da elektronski udžbenici neće u skorije vrijeme da zažive u ovim obrazovnim ustanovama.

Kolovozi klizavi, obustave zbog izlivanja vode, klizišta i odrona

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jutros se vozi po mokrim i klizavim kolovozima, na pojedinim dionicama i dalje su obustave zbog izlivanja vode i klizišta, a zbog većeg odrona potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Drvar-Marin Brod, pa se preporučuju alternativni pravci, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.