Na računu Fonda solidarnosti 1.745.478 KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.

Vršilac dužnosti direktora Fonda Јasminka Vučković rekla je da je Fond opravdao svoje postojanje i funkciju, stekao povjerenje i podršku javnosti, te da postoje dovoljna sredstva da se odgovori na opravdane zahtjeve za liječenje i stekli se uslovi da prestane potreba za humanitarnim akcijama.

Vučkovićeva je na današnjoj radionici za medijske radnike o funkcionisanju zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj apelovala na sve da se prvo za pomoć obrate u Fond zdravstvenog osiguranja i Fond solidarnosti.

Ona kaže da je zaključno sa 16. februarom zaprimiljeno 1.158 zahtjeva za oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa za Fond solidarnosti, koji se obračunava u iznosu od 0,25 odsto na neto plate i koji jedan od izvora prihoda Fonda.

“To je 0,42 odsto zaposlenih, od ukupno 269.693 koji su prijavljeni na zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj”, rekla je Vučkovićeva.

Ona je podsjetila da Fond obezbjeđuje sredstva iz budžeta Republike Srpske te opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto, pet odsto od cijene kupljenog službenog putničkog vozila /osim vozila MUP-a Republike Srpske i zdravstvenih ustanova/, te donacija privrednih društava, preduzetnika i pojedinaca.

Vučkovićeva je najavila da će se u narednom periodu nastaviti sa traženjem više izvora finansiranja, modalitete za redovne uplate doprinosa, te uspostavljanjem saradnje sa predstavništvima u inostranstvu, vjerskim zajednicama i slično.

Ona je podsjetila da je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan s ciljem da se za djecu do 18 godina omogući liječenje u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, niti u ustanovama izvan Republike Srpske sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor o saradnji.

Dvodnevnu radionica za medijske radnike o funkcionisanju zdravstvenog sistema u Republici Srspkoj, koja je završena danas, organizovalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Tokom radionice prezentovana su ulaganja u zdravstveni sektor od 2006. do 2017. godine, govorilo se o sistemu socijalne, porodične i dječije zaštite te javnom zdravstvu u Srpskoj uopšte.

Rukovodilac Odsjeka za bolničku zaštitu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović ukazao je na potrebu uspostavljanja partnerskog odnosa sa medijima kako bi se zajednički radilo na promociji zdravlja i prevenciji bolesti, s obzirom da nivo znanja o zdravlju kao i sama primjena tih znanja nisu na zadovoljavajućem nivou.

On kaže da Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da zdravstveni sistem sa svega 15 odsto utiče na zdravlje stanovnika i ukazao na potrebu da se građani moraju aktivnije uključiti za unapređenje svog zdravlja.

(Srna)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo