Na računu Fonda solidarnosti 1.745.478 KM

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 14. februarom, nalazi se oko 1.745.478 KM.

Vršilac dužnosti direktora Fonda Јasminka Vučković rekla je da je Fond opravdao svoje postojanje i funkciju, stekao povjerenje i podršku javnosti, te da postoje dovoljna sredstva da se odgovori na opravdane zahtjeve za liječenje i stekli se uslovi da prestane potreba za humanitarnim akcijama.

Vučkovićeva je na današnjoj radionici za medijske radnike o funkcionisanju zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj apelovala na sve da se prvo za pomoć obrate u Fond zdravstvenog osiguranja i Fond solidarnosti.

Ona kaže da je zaključno sa 16. februarom zaprimiljeno 1.158 zahtjeva za oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa za Fond solidarnosti, koji se obračunava u iznosu od 0,25 odsto na neto plate i koji jedan od izvora prihoda Fonda.

“To je 0,42 odsto zaposlenih, od ukupno 269.693 koji su prijavljeni na zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj”, rekla je Vučkovićeva.

Ona je podsjetila da Fond obezbjeđuje sredstva iz budžeta Republike Srpske te opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto, pet odsto od cijene kupljenog službenog putničkog vozila /osim vozila MUP-a Republike Srpske i zdravstvenih ustanova/, te donacija privrednih društava, preduzetnika i pojedinaca.

Vučkovićeva je najavila da će se u narednom periodu nastaviti sa traženjem više izvora finansiranja, modalitete za redovne uplate doprinosa, te uspostavljanjem saradnje sa predstavništvima u inostranstvu, vjerskim zajednicama i slično.

Ona je podsjetila da je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan s ciljem da se za djecu do 18 godina omogući liječenje u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, niti u ustanovama izvan Republike Srpske sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor o saradnji.

Dvodnevnu radionica za medijske radnike o funkcionisanju zdravstvenog sistema u Republici Srspkoj, koja je završena danas, organizovalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Tokom radionice prezentovana su ulaganja u zdravstveni sektor od 2006. do 2017. godine, govorilo se o sistemu socijalne, porodične i dječije zaštite te javnom zdravstvu u Srpskoj uopšte.

Rukovodilac Odsjeka za bolničku zaštitu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović ukazao je na potrebu uspostavljanja partnerskog odnosa sa medijima kako bi se zajednički radilo na promociji zdravlja i prevenciji bolesti, s obzirom da nivo znanja o zdravlju kao i sama primjena tih znanja nisu na zadovoljavajućem nivou.

On kaže da Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da zdravstveni sistem sa svega 15 odsto utiče na zdravlje stanovnika i ukazao na potrebu da se građani moraju aktivnije uključiti za unapređenje svog zdravlja.

(Srna)

Čubrilović otvorio brdsku auto-trku “Nagrada Banjaluke 2018”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je danas u Banjaluci Desetu brdsku auto-trku “Nagrada Banjaluke 2018” koja je okupila 40 takmičara iz cijele BiH. Čubrilović je rekao da ova trka važna za razvoj, unapređenje i popularizaciju auto-sporta, ali i afirmaciju Banjaluke i Republike Srpske. “Ova trka je sklop svega onoga što treba da

OTKRIVEN SPOMENIK Poštovanje i počast borcima Starčevice

U naselju Starčevica, danas je otkriven spomenik na kojem se nalaze imena 102 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja ove mjesne zajendice. Spomenik su otkrili gradonačelnik Igor Radojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, zajedno sa dvoje djece poginulih boraca.

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je